Så får du fina vinternaglar

Torrt kallt och narigt. Ja, vintern är naglarnas värsta tid. Här är lösningarna på de vanligaste problemen

Nagelkuriosa

• Nagelns vetenskapliga funktion är att skydda fingerspetsen och förmedla sinnesintryck. Hos våra förfäder människoapan användes naglarna till att komma åt föda innanför hårda skal.
• Växer i snitt en halv millimeter per dygn, på en månad 7 millimeter. Mer på sommaren när det är varmt och fortare på den hand man använder mest. Naglarna växer också saktare ju äldre man blir.
• De färgades med henna redan i antikens Egypten och Kina.
• Långa naglar har länge varit status. I antikens Egypten förlängde överklassen naglarna med guld och elfenben.

Så fixar du fusknaglar

För dig som aldrig riktigt får till de där långa välformade egna naglarna finns det bra fusksätt:
1. 10-dagars-naglar
Lösnaglar som du själv klistrar på. Köps i förpackningar med flera storlekar i. Klipp och fila så att naglarna passar dig. Gör rent, limma lösnagelkanten och tryck fast lösnaglarna en efter en. Låt sitta max tio dagar. Ta bort dem efter ett varmt vattenbad i tio minuter. Smörj naglarna och lufta någon vecka för att inte riskera svamp.
2. Fransk manikyr
Får korta naglar att se långa och välvårdade ut. Du kan göra det själv. Gör rent och lägg på ett underlack. Måla ett brett vitt streck längst nagelkanten ganska långt ner på nageln så ser den längre ut. Försök att måla halvmånen i ett enda penseldrag. Täck med ofärgat lack eller en tunn rosa eller beige nyans.
3. Nagelförlängning
Kan göras i akryl, glasfiber eller med gelé och du kan få vilken längd och form du vill. Görs på nagelsalong. Gelémetoden är det senaste. En plastgel penslas på nageln och härdas med ultraviolett ljus, ungefär som en tandfyllning i plast. Du kan måla nageln med nagellack efteråt och använda acetonfri remover. Efter fyra, fem veckor måste nageln bättras på.

Så får du fina vinternaglar
Man behöver varken ha långa eller målade naglar för att känna sig proper men de ska gärna vara välskötta.
Foto: Ina Agency
Så får du fina vinternaglar
Rätta till eventuella missar med korrigeringspenna.

Naglarna mina har alltid varit långa, till föräldrarnas förtret när jag var i lekåldern. Något mer obehagligt än att känna fingertopparna fanns nämligen inte och in i det längsta undvek jag att klippa naglarna. Så större delen av barndomen pryddes antagligen fingrarna av värsta sorgkanterna.

I ungdomen började långa naglar bli status. Och från att ha varit ett naturligt skyddselement blev naglarna nu ett blickfång att vara stolt över. Så småningom har också insikten vuxit om den ovanlig gåva jag fått: naglar som bara växer och växer och sällan går av. Så länge det nu varar.

Blir naglarna generellt sämre med åren?
– Nja, det kan man inte säga, det beror på hur man tar hand om dem. Fast naglarna växer långsammare ju äldre man blir och hinner därför utsättas mer för slitage, säger nagelterapeut Katarina Hultheimer på webbportalen nagelforum.se.

Är man född med olika starka naglar?
– Ja, anlagen sitter i så kallade matrix vid nagelroten och bestämmer hur bred och tjock nageln blir och formen för den. Men yttre faktorer påverkar styrkan och tjockleken till viss del.

Vad kan påverka naglarna?
– Sjukdom, vitaminbrist, näringsbrist om man bantar till exempel, men äter man allsidigt mår naglarna bra. Kemikalier och vatten gör naglarna mjuka och sköra. Klimatet, mediciner, graviditet, trauman, egenvård och livsstil påverkar också naglarnas tillväxt och hur de mår.

Kan man alltid göra nåt åt dåliga naglar?
– Ja, i de allra flesta fall. Med rätt skötsel kan man göra väldigt mycket. Nagelbitning till exempel är hyggligt enkelt att komma tillrätta med, både genom konstnaglar och vanliga manikyrer. Jag har omvänt många nagelbitare.

Hur är nageltrenden nu?
– Trenden går mot att ta bort konstnaglar och lära sig ta hand om sina egna naglar istället. Man går på vanlig manikyr eller har hemma-spa med manikyr. Även mer individuella naglar med dekorationer och annorlunda former kommer starkt. Det är kul, menar Katarina Hultheimer.

Nu behöver man ju varken ha långa eller målade naglar för att känna sig proper. Men de ska gärna vara välskötta. Fast ibland är inte naglarna själva riktigt med på noterna. Här är några vanliga nagelproblem:

1. RÄFFLOR PÅ LÄNGDEN
Orsak: Kommer med åldern. Nageln växer naturligt med ett varvat hårt och mjukare stråk av hornceller. Slitage, vatten och rengöringsmedel fördjupar nagelns mjukare “dalar” och orsakar räfflorna, som ofta syns genom nagellacket.
Lösning: Fila inte bort räfflorna för att jämna till nageln. Det gör nageln tunn och skör. Använd istället ett underlack som fyller ut ojämnheterna innan du lackar med färgat eller ofärgat nagellack. Remover torkar ut, använd det max en gång i veckan och olja naglarna varje dag.

2. RÄNDER PÅ TVÄREN
Orsak: Nageln får ränder eller gupp om den tillfälligt blivit störd i sitt växande av en plötslig händelse, sjukdom eller hormonrubbning. Det kan ha hänt ett par månader tidigare innan det visar sig på nageln.
Lösning: Vänta på att nageln växer ut men du kan använda konstnaglar så länge.

3. FLISAR och SKIVAR SIG
Orsak: Flisade, skivade eller för mjuka naglar beror oftast på uttorkning för att händerna varit för mycket i vatten. Nagelns naturliga balans mellan vatten och olja har rubbats. Vintertid är naglarna mer utsatta då man med fuktiga händer går ut i kylan.
Lösning: Använd mjuk fil och fila bara åt ena hållet, om du “sågar” går de sönder mer. Avsluta med en poleringsfil runt kanterna. Massera in olja minst en gång om dan, bäst är speciell nagelolja som lätt tränger in i nageln. Skydda och förstärk naglarna med nagellack eller konstmaterial.

4. BRYTS LÄTT AV
Orsak: Kan bero på ålder, uttorkning eller vitaminbrist men oftast på att man använt nagelförstärkare för länge. Nageln behöver ha en viss flexibilitet.
Lösning: Strunta i nagelförstärkare ett tag och gör istället naglarna spänstiga genom att smörja med nagelolja varje dag.

5. DELADE NAGLAR
Orsak: En nagel som delar sig som en dragkedja på längden när den växer upp har fått en skada vid den känsliga nagelroten där nagelcellerna bildas. Den skadan är permanent.
Lösning: Du kan skydda nageln genom att låta lägga på konstmaterial om inte nagelbädden är blottad.

6. MISSFÄRGADE NAGLAR
Orsak: Rökning kan missfärga naglarna. Men också en remover med olja, färg eller parfym i. Naglarna kan också missfärgas om du inte använder underlack eller tar bort nagellacket på fel sätt.
Lösning: Ett ofärgat underlack skyddar färgpigment från att tränga in i nageln. Låt också removern verka en stund på nageln innan du stryker bort lacket, så är risken mindre att färgen gnuggas in nageln.

7. UPPVUXNA NAGELBAND
Orsak: Nagelbandet följer med vartefter naglarna växer. För att hålla naglarna snygga bör bandet tryckas ner en gång i veckan beroende på hur fort dina naglar växer.
Lösning: Mjuka upp naglarna i vatten en stund. Tryck ner nagelbandet mjukt och försiktigt med din tumnagel eller en manikyrpinne så att det inte skadas. Smörj med nagelolja eller handkräm.

8. SPRUCKNA NAGELBAND
Orsak: Händerna och naglarna är uttorkade av att vara mycket i vatten eller att du använder remover med uttorkande aceton.
Lösning: Återfukta med nagelbandsolja. Klipp eller bit aldrig i flikar, det kan orsaka infektion. Smörj händerna dagligen med handkräm. Använd remover med olja och handskar när du diskar och städar.

9. VITA PRICKAR
Orsak: Det beror inte på kalkbrist, som myten säger. Vita prickar får du av slag och stötar mot nageln.
Lösning: Vänta tills nageln växer ut. Vet du med dig att du i jobbet eller på fritiden utsätter händerna för hårda påfrestningar, använd bra skyddshandskar.

10. SÖNDERBITNA NAGLAR
Orsak: Nerbitna naglar kan ge småsår och inflammationer och ser inte snyggt ut.
Lösning: Lägg på konstnaglar i väntan på att naglarna växer ut eller gå på regelbunden manikyr en tid hos en nagelterapeut. Apoteket säljer illasmakande preparat att pensla på naglarna för att sluta bita. Även hälsokost har avskräckande oljor med exempelvis aloe vera, timjan och rosmarin.

Läs Icakurirens test av nagellack

Av: Lotta Palmelius

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top