• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Hitta rätt jeans

  "Jeans är alltid rätt", heter det. Men då gäller det att hitta rätt jeans... Icakurirens tre medarbetare Anna, Susanna och Charlotte fick experthjälp för att hitta jeansen som passar just deras kroppar.

  Svartgrå jeans från Ellos, 299 kr. Svart topp från H&M, 198 kr. Kavaj från H&M, 498 kr. Svarta lackpumps från Donna Girl, 400 kr.
  Foto: Marcus Oliveras

  Susanna: Helt fantastiskt. De är både snygga och har rätt längd!
  Foto: Marcus Oliveras

  Mörkblå jeans med låg midja och extra långa ben från Lindex, 399 kr. Tunika med broderi från NoaNoa, 1 149 kr. Svarta lackpumps från Donna Girl, 400 kr.
  Foto: Marcus Oliveras

  Anna: "De här är schysta, dem köper jag direkt. Kul med pressveck à la 70-tal, det skulle jag aldrig ha tänkt på att köpa själv.
  Foto: Marcus Oliveras

  Mörkblå jeans med tydliga pressveck från Lindex, 399 kr. Rosa stickad tröja med hög krage från Gina Tricot, 299 kr. Lila mockaskor från Tamaris, 899 kr.
  Foto: Marcus Oliveras

  Stylisten Sanna Cederlöf.
  Foto: Marcus Oliveras

  Jeansproblem 1: kurvig figur

  Charlotte Sjögren, mat-skribent och sommelier, 160 cm:

  "Alla jeans är för stora i midjan och för trånga i låren."


  Charlotte om sin jeanskropp:

  Midjan är smal om än lite valkig, låren för tjocka och benen för korta. Det bästa är i alla fall att både rumpan och tuttarna är överdimensionerade, så det blir det ändå en slags balans...

  Charlotte om sitt jeansproblem:

  Alla jeans är för stor i midjan och för trånga i låren. Många är för höga och skaver mot magen när jag sitter. Dessutom är de alltid för långa så jag måste alltid lägga upp dem. Då får de fel proportioner. Jag är duktig på att sy men det tar ändå mycket tid.


  Stylisten Sannas råd:
  Stretch formar stuss och lår

  "Stretch är perfekt för Charlotte eftersom det har en viss hopdragande effekt och hjälper till att forma stuss och ben. Bred linning ger lite gördeleffekt. Charlotte passar jättebra i bootcutjeans med lite vidd nedtill. Vidden bör börja strax nedanför knäna, annars finns det risk att hon ser lite fyrkantig ut.

  Bakfickorna bör sitta rakt. Varning för små fickor, eller fickor som pekar ut åt sidorna. Svarta eller mörkblå jeans som förminskar är extra snyggt."

  Jeansproblem 2: långa ben

  Susanna Hedengren, webbredaktör, 178 cm:

  "Jag hittar aldrig tillräckligt långa jeans."


  Susanna om sin jeanskropp:

  Jag är lång och slank men inte nätt. Mina ben är väldigt långa, praktiskt när man ska springa...

  Susanna om sitt jeansproblem:

  Jag hittar aldrig tillräckligt långa jeans. Ofta sitter de snyggt upptill men är nästan alltid för korta i benen, det är jätteirriterande. När jag var yngre var det ännu svårare eftersom jag var smalare då. Jag gillar snygga kläder men är ingen shoppare som gillar att gå i affärer, jag har varken tålamod eller intresse.


  Stylisten Sannas råd:
  Stuprör med låg midja ger proportioner

  "Susanna passar i alla jeans men jag förstår att hon kan ha problem att hitta byxor med rätt längd. Men numera finns det faktiskt en del kedjor som satsar på extra långa ben.
  För att få en mer proportionell kropp kan hon välja raka jeans eller stuprör med låg midja. Små fickor eller jeans utan fickor är också fint, det gör att stussen ser något större ut.

  Susanna kan med fördel även ha ett par höga jeans med riktig vidd nedtill. Då uppfattas hennes ben som ännu längre, vilket jag tycker är jättefint. Hon skulle även passa i ett par jeans med färg."

  Jeansproblem 3: kort med rak figur

  Anna Tesch, redigerare, 158 cm:

  "Skulle gärna vilja trolla bort min muffinmage."


  Anna om sin jeanskropp:

  Mina ben är helt okej från halva låret och nedåt, även om de är korta. Min midja är lika bred som mina höfter är smala. Skulle gärna vilja trolla bort min muffin top. (Synonymt med mjuk mage som sticker ut ovanför jeanskanten.)

  Anna om sitt jeansproblem:

  Alla jeans är alltid för långa. När jeansen är lagom i midjan är de ofta för stora över rumpan och höfterna. Köper oftast jeans med låg midja men vet inte alls om det är rätt för min kropp.

  Stylisten Sannas råd: Allt vertikalt förlänger benen

  "Jeans med blekta pressveck som förlänger benen är idealiska för Anna. Färgade sömmar på mörka jeans är fint. Allt vertikalt som är utmärkande förlänger benen. Det gör också spetsiga, pilformade bakfickor som pekar nedåt. Hög midja har också en förlängande effekt och drar dessutom in det som Anna kallar muffinmagen.

  Lite vidd nedtill är också snyggt. Vill Anna ha en ledigare look kan hon gärna ha jeans som är en aning nedhasade med lite vidd i låren, så kallade boyfriendjeans. Till dem passar vanliga gympaskor."  


  Tips när du ska köpa jeans!

  • Gå till en välsorterad jeansbutik och be om hjälp. Avskräcks inte om försäljaren verkar ung, de är ofta vana och jätteduktiga.

  • Ta god tid på dig. Låt det ta två timmar ifall det krävs. Stresshandla inte.

  • De flesta jeans töjer sig. Köp därför ett par jeans som nästintill är för tajta.

  • Låt en duktig skräddare lägga upp jeansen genom att klippa av fållen nedtill och sy fast den igen.

  • Använd helst jeansen ett par månader innan du tvättar dem. Då formas de efter din kropp och kommer att sitta bättre.

  • Tvätta jeansen så sällan som möjligt och högst i 40 grader. Gärna i 30 om de är i stretch. Vädra ofta i stället.

  • När du tvättar: Vräng dem ut och in. Låt dem inte ligga kvar i maskinen efter tvätt utan häng dem på en gång. Annars riskerar du att jeansen får ljusare ränder när fibrerna bryts.


  Av: Kersti Byström

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!