• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Ge ansiktet ett lyft med nya yogan

  Lipa, grimasera och rulla med ögonen. Den nya ansiktsyogan är rena lyftet. Helt utan nålar eller kniv. Här får du 6 övningar att testa hemma.

  1. Temple dancer eyes
  Foto: Björn Tesch

  3. Satchmo
  Foto: Björn Tesch

  4. Buddha
  Foto: Björn Tesch

  5A. Lejonet.
  Foto: Björn Tesch

  I USA talas och skrivs det just nu massor om "face yoga", ansiktsyoga. Det är precis vad det låter som: yogarörelser som du gör med ansiktet.

  Du räcker ut tungan så långt du kan, blåser upp kinderna, himlar med ögonen, plutar med munnen. Syftet är att släta ut rynkor, strama upp huden och ge dig ett ungdomligare utseende.

  En av de första att erbjuda ansiktsyogaklasser var Annelise Hagen, yogalärare på Manhattans anrika New York Health and Racquet Club. Hon hävdar att metoden slätar ut huden effektivare än botox och lyfter ansiktet lika bra som kosmetisk kirurgi. Billigare och säkrare är det också, enligt Hagen. Du kan öva hemma.

  Precis som resten av kroppen förlorar ansiktets muskler med åren volym och spänst. Face yogans rörelser tonar ansiktsmusklerna och ger dem mer volym. Då stramas slapp hud upp, rynkor kring ögonen, munnen, i pannan och halsen slätas ut, enligt entusiasterna. Övningarna sägs också öka blodcirkulationen i huden så att den blir friskare och får mer lyster.

  Ansiktsyoga lär också vara ett förträffligt sätt att förebygga rynkor. Uppdämda spänningar samlas i ansiktet, menar man. Det gör att vi drar ihop ansiktets muskler – knyter dem – så hårt att rynkor bildas och vi ser äldre ut.

  Det låter ju bra. Men är detta mirakel eller marknadsföring?
  Tja, det råder i alla fall ingen brist på nöjda elever. Vissa säger sig ha slutat helt med botox eller att de inte längre funderar på plastikkirurgi.

  Amerikanska hudläkare är dock mer skeptiska. De flesta säger att övningarna nog kan stimulera musklerna en aning så att de får lite mer spänst och uthållighet. Om de görs regelbundet. Men strama upp huden lika mycket som en ansiktslyftning? Minska rynkor bättre än botox?

  Nja. I teorin är det kanske möjligt, men i praktiken osannolikt att effekten av den här typen av ansiktsgympa skulle vara lika påtaglig.

  Inte heller alla yogaexperter är övertygade. Rodney Yee, en av USA:s mest kända och respekterade yogainstruktörer, har sagt att idén att yogarörelser skulle fungera som ett ansiktslyft mest liknar en marknadsföringsploj. Han tycker att Hagens och andra yogalärares fokus på utseende går stick i stäv med yogans filosofi.

  Även kritikerna erkänner dock att ansiktsyoga knappast är farligt och tydligen får det många att känna sig friskare och vackrare.

  TESTA VÅRA YOGAÖVNINGAR


  1. Temple dancer eyes
  Mot trötta ögon.

  Titta först åt ena sidan, sedan åt den andra. Snett uppåt och snett nedåt. Upprepa 4 gånger.
  Bra för: Att kasta blicken åt olika håll tränar ringmusklerna kring ögonen och motverkar påsar och kråksparkar.

  2. Marilyn
  Ger fastare läppar.

  Pluta ordentligt med läpparna. Pressa två fingrar mot munnen och släng en kyss, som en Hollywoodstjärna. Kyssen får gärna smacka. Upprepa 4–6 gånger.
  Bra för: Stärker munnen, gör den fylligare och fastare.

  3. Satchmo
  Mot bassethundskinder.

  Döpt efter Louis Armstrongs smeknamn och härmar den legendariske trumpetarens uppblåsta kinder. Puffa upp kinderna som om du skulle blåsa in i en trumpet. Blås upp bägge kinderna, överför sedan luft från ena kinden till den andra. Fram och tillbaka tills luften tar slut. Upprepa 4 gånger, eller så länge du orkar.
  Bra för: Stärker kinderna, håller dem spänstiga och släta.

  4. Buddha
  Slätar ut och lugnar.

  Slut ögonen. Slappna av och föreställ dig en punkt mellan ögonbrynen (här finns mycket positiv kraft, menar man inom yoga). Håll i 30–60 sekunder, eller längre. En försiktig, avslappnande pose.
  Bra för: Hjälper dig släppa omedvetna spänningar och krampaktigt ihopdragna ansiktsmuskler. Sprider lugn i hela kroppen.

  5. Lejonet
  Superlyft för hela ansiktet.

  A Andas in genom näsan, knyt nävarna hårt, pressa ihop alla ansiktets muskler så mycket du kan. Som om du bitit i en jättesur citron. Spänn även rumpan, låren, allt – ända ner till tårna.

  B Andas ut genom munnen, räck ut tungan så långt du kan, rulla upp ögonen och öppna händerna (sprid ut fingrarna). Spänn upp munnen och fortsätt sträva efter att räcka ut tungan ännu mer. Upprepa 3–4 gånger. Den sista gången ska du hålla posen i upp till 60 sekunder. Det är okej om ögonen vattnar lite, det lär skölja ut gifter.
  Bra för: Ökar blodcirkulationen i ansiktet rejält så att huden får mer lyster. Stretchar och stärker alla ansiktets muskler, löser upp massor av spänningar, inte minst i käken. Även bra mot uppdämda aggressioner.

  6. Surprise me!
  Slätar ut pannveck.

  Vidga ögonen som om du just blivit överraskad. Försök att inte rynka pannan. Fokusera på en punkt framför dig i 5–10 sekunder. Upprepa 4 gånger.
  Bra för: Slätar ut linjer i pannan och runt ögonbrynen.

  Av: Pina Nilsson

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!