• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 5 steg för att klara julstressen

  Svärmor, gammelmormor och syskonen är på ingång - alla med sina förväntningar. Mat och julklappar tornar upp sig som ett jättestort åskmoln av julstress.

  Ska det blixtra i år också, av allas ouppfyllda förväntningar? Du känner att axlarna sitter uppe vid öronen och har svårt att sova på nätterna.

  Verktyg 1 - Kroppsskanning

  Sätt dig i en rak men bekväm stol och blunda. Rikta din uppmärksamhet, på varje del av kroppen, från tå till topp.

  Börja med vänster stortå, varje känsla i den. Vad lägger du märke till? Låt uppmärksamheten vandra vidare till vaden, till höger fot och så vidare tills du tänkt dig hela vägen upp till hårfästet.

  Du landar i kroppen och stiger ur den autopilot som gör att du handlar efter värderingar du kanske inte ens är medveten om. Sitt kvar en stund och bara vila i nuet. Välkomna de känslor som dyker upp kring jultraditioner och släktingar, även de obehagliga, och utforska dem.

  Kanske nya lösningar dyker upp som du har varit blockerad för.

  Ett rent helvete
  Hemmet har dammat igen i höst. Du har en lördag på dig att få fint och 23 punkter på din att-göra-lista. När du putsar insidan av fönstren har du bara ögon för allt skräp på fönsterbrädan.

  Och när du dammar fönsterbrädan tänker du på nästa syssla, att dammsuga upp allt som dråsar ner på golvet. Radion är på, ungarna letar efter en bussbiljett och ibland ringer telefonen.

  Din simultankapacitet är på topp när du maniskt städar vidare genom hemmet, hela tiden med nästa syssla i tanken.

  Verktyg 2 - Vila i ögonblicket

  Kanske du inte hinner allt, men kommer någon annan att bry sig? Stäng av radion. Det räcker att ha en boll åt gången i luften.

  Vila i varje syssla. Börja med den plats som ger dig störst glädje att ha ordning på. Kanske är det fönstren med krukväxter och ljusstakar.

  Torka fönsterbrädan sakta och omsorgsfullt och njut av såplukten. Se varje blad som om du aldrig hade sett det förut. Vänd krukväxterna så att du kan se skönheten i de få blommor som trotsar mörkret.

  Klappjakten går
  Listan är lång på alla snälla barn. Du har plockat åt dig en Soda stream till svärmor och senaste Xboxspelet till sonen.

  Kön är lång och svetten rinner när du väntar på din tur. Det är nio före dig, du har räknat, och nu ringer expediten dessutom efter en säljare ute på golvet. En prisuppgift ska kollas och klockan tickar. Irritationen kryper i dig. Du har flera kvar att handla till.

  Verktyg 3 - Andningsankaret

  Stå stadigt på båda benen och rikta uppmärksamheten på dina fotsulor. Djupandas tre gånger.

  Håll handen på magen för att kolla att luften kommer ända ner. Koncentrera dig på andningen, varje andetag – ut och in. När tanken vandrar vidare, fånga den och återför uppmärksamheten till andningen.

  Detta är en teknik som förankrar dig i nuet och som du kan använda flera gånger om dagen. Ett par andetag räcker ofta för att du ska bli lugnare.

  Släktreflexen
  Det är julafton. Halva släkten är där. Du bara väntar på de vanliga replikerna som får dig att tända på alla cylindrar.

  De unga tu sitter i soffan utan att röra ett finger, medan köket är fullt av kockar – fler än du har bett om. Din syster till exempel, som letar efter en slev och insinuerar något om att det är rörigt på köksbänken. Se, nu kommer de! Några giftiga repliker finns redo på tungan.

  Verktyg 4 - Stopp och släpp

  Stanna upp och andas tre djupa andetag. Observera sedan vad som pågår inne i dig, alla spänningar och känslor.

  Acceptera situationen. Svara bara om du kan hitta något bra att säga. Annars, släpp taget och låt bara vara.
  Tänk på att du inte kan ändra någon annan, bara ditt eget förhållningssätt.

  Om du behöver det, gå undan en stund och andas. Toastolen med nedfälld sits har rätt höjd för fem minuters meditation. Utgå från den verklighet som är, även om julfirandet inte blir vad du drömmer om.

  Fett frossande
  Du fyller tallriken med mat, allt gott på julbordet som du har väntat ett helt år på att få äta. Mellan tuggorna pratar du.

  Snabbare än du hinner säga köttbulle är tallriken tom. Men vad smakade det? Du tar ett lass till och börjar gaffla i dig. Du äter snabbare än magen hinner uppfatta mättnadskänslan. Till slut mår du nästan illa av all mat. Och nu väntar kaffe, lussekatter och jultårta.

  Verktyg 5 - Njut av varje russin

  Ta ett par andetag innan du börjar äta. Njut av maten på tallriken med alla sinnen, upplev färger och dofter. Känn sedan varje smak i munnen när du äter av julens läckerheter.

  Om det så bara är ett russin – lukta, iaktta och låt varje ton av sötman fylla munhålan. Lägg ner besticken ibland och lyssna på samtalet. Prata så mycket eller lite du vill. Känn magen långsamt fyllas. Du kommer inte att behöva ta om.

  Klicka här för att läsa mer om minfulness!

  Av: Anette Sievers

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!