• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Tema bröstcancer - Jag tog bort mina friska bröst

  Hennes tre systrar drabbades av bröstcancer. Då beslöt Margareta Wennerberg att låta operera bort sina friska bröst. – De var som tickande bomber.

  Läs även
  • Rätt mat och regelbunden motion skyddar

  Beslutet att operera bort brösten var inte lätt och det dröjde två år innan Margareta Wennerberg fick komma till operation.

  – Det var för att jag skulle bearbeta beslutet och hinna ångra mig. Men i dag vet jag att jag gjorde helt rätt. Brösten var som tickande bomber och till slut tyckte jag inte ens om dem. Rädslan att bli sjuk fanns där hela tiden.

  Förutom systrarna hade även en faster och en kusin fått bröstcancer och för Margaretas del var risken att drabbas mellan 30 och 50 procent mot 3 i dag.

  Totalt har Margareta gått igenom tre operationer. Den sista var i våras med en ny metod för att fylla i håligheter runt de inopererade silikonproteserna. (Se artikel intill.) Då injicerades fettceller från Margaretas mage in i brösten.

  Margareta är mycket nöjd med resultatet och efter fettsugningen blev hon dessutom sporrad att tänka mer på att äta nyttigt. Resultat: fem kilos viktminskning.

  I dag mår Margareta bättre än någonsin. Hon jobbar heltid som personlig assistent och på ett gruppboende.
  – Dessutom reser jag, tar hand om radhuset och sommarstugan och min och makens fyra barnbarn.

  Rädslan har förbytts mot energi.
  – Jag har aldrig ångrat mig en sekund. Numera tänker jag aldrig på bröstcancer. I stället känner jag bara livslust.

  Nya bröst med eget fett
  Margareta Wennerberg fick sina bröst korrigerade enligt en ny metod där man låter injicera egna fettceller från magen eller låren.

  Efter centrifugering, för att få fram rena fettceller, sprutas fettet in i brösten. Det är samma metod som används av plastikkirurger för att släta ut rynkor i ansiktet.

  Operationen utförs endast på några få centra i världen, bland annat i Frankrike, USA och Italien.
  – Tekniken är än så länge mest lämplig för att korrigera bröst hos patienter som redan har gjort en bröstrekonstruktion på grund av cancer, säger Marie Wickman.

  Hon är verksamhetschef på Kliniken för Rekonstruktiv Plastikkirurgi vid Karolinska Sjukhuset i Solna, där man sedan i våras är först i Sverige med att använda metoden.På sikt kommer det att bli möjligt att bygga upp ett helt bröst.

  Av: Kersti Byström

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!