• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Sluta snarka

  2 000 hjärtinfarkter och 1 600 slaganfall – det drabbar storsnarkare varje år. Även om du inte tillhör riskgruppen ställer snarkning till problem. Här är knepen för att sluta.

  Hälften av alla vuxna snarkar mer eller mindre regelbundet. Generellt kan man säga att 20–30 procent av vuxna män snarkar varje natt, mot 5–10 procent av kvinnorna.

  Männen börjar snarka i den tidiga medelåldern. Kvinnor däremot börjar oftast inte snarka förrän efter klimakteriet. Det tror man beror på att produktionen av det kvinnliga könshormonet då minskar.

  Snarkning tär på husfriden. Att dela sovrum med en som snarkar ljudligt är inte lätt. Man blir ständigt väckt och störd av oljuden. I extrema fall kan missljudet komma upp i 80 decibel vilket motsvarar en skällande hund.

  Men det är inte bara parförhållandet som störs, att snarka kan faktiskt vara farligt! Man räknar med att runt 2 000 hjärtinfarkter och 1 600 slaganfall drabbar storsnarkare varje år.

  Fast även om man inte tillhör riskgrupperna är det jobbigt för kroppen att snarka eftersom det gör att det blir tyngre att andas. En storsnarkare sover oftast oroligt och ytligt och kan vakna upp många gånger under natten.

  Ständigt avbruten och dålig sömn under en längre tid kan bland annat leda till koncentrationsproblem, depressioner och nedsatt sexlust.

  Och här kommer olycksrisken in. Trötta bilförare är oftare inblandade i olyckor och trötta människor på jobbet ökar också olycksfallsrisken.

  Av dem som snarkar räknar man med att 15–20 procent gör det av medicinska orsaker. De bör försöka minska sitt snarkande för hälsans skull.

  – De människor som tillhör riskgrupperna, till exempel överviktiga, rökare och de med högt blodtryck bör försöka minska sitt snarkande. Genom att gå ner i vikt eller hitta orsaken till sitt snarkande, säger Richard Harlid, överläkare vid Aleris FysiologLab i Stockholm som utreder och behandlar sömn- och snarkproblem.

  Hur vet man att ens snarkande är farligt?
  – Om man vet att man snarkar och känner sig trött och sömnig på morgonen kan det vara så att man lider av sömnapnéer, då bör man söka läkare och få det utrett.

  Vi gör alla korta andningsuppehåll när vi sover. Men den som gör det ofta, kan lida av sömnapné-syndromet. Det innebär att man regelbundet gör andningsuppehåll på tio sekunder eller längre.

  Syrehalten i blodet går då ner och personen måste då vakna till innan andningen sätter igång. Hos en drabbad person upprepas det minst fem gånger per timme, i värsta fall upp till flera hundra gånger under natten och sömnen blir mycket splittrad.

  Är det farligt att snarka även om man inte har sömnapnéer?
  – Storsnarkare kan utveckla sömnapnéer. Det finns också teorier om att snarkare kan få vibrationsskador i svalget av samma typ som drabbar händer och armar hos vägarbetare som jobbar med stora vägborrar.

  – Men det är alltid bra om man försöker minska sitt snarkande. Inte minst för familjens nattro.

  Metoderna som hjälper dig sluta snarka

  Bettskena
  SnorBan är en bettskena som håller underkäken framdragen. Det gör att tungan dras fram och de slappa vävnader som blockerar luftpassagen vid snarkning spänns och frigör luftvägen. 598 kr + porto.
  www.adactive.se

  Näsklämma
  Nozovent, en plastklämma man sätter i näsborrarna, för att vidga luftvägarna i och andas lättare genom näsan. Apoteket, 58 kr/2 st.

  Näsplåster
  Breathe Right, engångsplåster som ska underlätta andningen och minska snarkandet. Apoteket, 156 kr/30 st.

  Snarkbälte
  Ett bälte med insydda klossar på ryggen som förhindrar sömn på rygg 295 kr + porto.
  www.lindbomkling.com

  Sprej
  Snoreeze och Zedopor är lösningar som sprejas i svalget vid sänggående och som ska göra gommen mer spänstig så att gomseglet inte vibrerar på samma sätt. Hälsokost Snoreeze 239 kr/50 behandlingar och Zedopor
  189 kr/35 behandlingar. Snoreeze finns också som små orala blad som ska smälta i gommen vid sänggående. Hälsokost 89 kr/14 blad.

  Klocka
  Snark-stop är en armbandsklocka som avger svaga vibrationer mot handleden när dess mikrofon uppfattar snarkljud. Vibrationerna ska väcka snarkaren tillräckligt mycket så att den ändrar sovläge 695 kr + ev postförskottsavgifter.
  www.mbo.nu

  Av: Anne Meisner

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!