Första hjälpen mot sommarplågorna

Getingstick, fästingar och brännsår. Här får du hälsoreporterns första hjälp mot sommarplågorna.

Första hjälpen mot sommarplågorna
Älgört lindrar när huden svider.

1. Getingstick
Sug ut giftet med liten vakuumpump direkt efter sticket (en del hälsofackhandlar har pumpar eller andra varianter på giftutsugare) . Eller lägg på en fuktad sockerbit och sug på så vis ut giftet. Får man ut giftet blir perioden med ömmande hud betydligt kortare.
Fukta därefter en Treo Brus och lägg på bettet. Håll kvar i några minuter, tvätta av och sätt sedan på bedövande Emla- eller Xylocainkräm.

2. Myggeländet
Både apotek och hälsofackhandlar är överfulla med myggvapen så här års. Själv ska jag prova något nytt i år, nämligen elchock. Eller Mosquito defence tablet plug in som det står på förpackningen jag köpte på Resebutiken. En slags kontakt som sätts i väggen, innehållande en tablett som släpper ut ånga som tar kål på krypen.
I min familj är annars aloe vera en oumbärlig produkt när myggen redan har slagit till. Gelén från liljeväxten dämpar både klåda och sveda. Det finns en mängd aloeprodukter på marknaden, en ny är Cederroths Vera som finns på apoteket.

3. Onda flygöron
En bra strategi: avsvällande nässprej en kvart före start och landning.
Öronpropparna Earplanes, som säljs på flygplatser och på apotek, tryckutjämnar och minskar spänningen i trumhinnan. De funkar bra men man blir rätt asocial, eftersom man inte hör något.
En annan metod är att droppa in ett par droppar homeopatiska örondroppar (jordnötsolja och lavendel). Oljan påverkar ytspänningen på trumhinnan. De bör dock ej användas om man har “rör i örat” eller hål i trumhinnan.

4. Åksjuka
I stället för att ge ungarna läkemedel mot åksjuka, som i och för sig fungerar utmärkt men som har bieffekten dåsighet, sätter jag numera på åksjuka medresenärer armband inför längre bilresor. Så kallade akupressurarmband med en liten plastkula, som ska sättas mot akupunkturpunkten Nei Kuan på handledens undersida. En stimulering som motverkar illamåendet, bevisat i både svenska och utländska studier. Finns på apotek och i hälsofackhandel.

5. Stickor
Skaffa en riktigt smal pincett en gång för alla – de är överlägset bäst när det gäller att plocka ut stickor och annat skräp. Med nål, pincett och tålamod brukar det funka.
Får du inte ut träfliset? Gör ett omslag med groblad över natten (Plantago major). Det funkar verkligen. Grobladets sapponiner och glykosider mjukar upp och transporterar ut både stickan och bakterierna. Och garvämnena drar ihop därefter. Groblad hittar man oftast vid vanliga stigar, eftersom de trivs i nedtrampad terräng.

6. Bränningar
Brännmaneter och brännässlor hör sommaren till. Om du har hamnat i deras väg och huden svider – gnid med älgört (Filipendula ulmaria), en mycket vanligt förekommande ört.
Den innehåller methylsalicylsyra som är smärtlindrande. Eller om du odlar pepparmynta i trädgårdslandet – gnid detta mot den brännande huden. Myntan påverkar hudens köldreceptorer och lindrar branden i huden. Eller smörj på aloe vera eller smärtlindrande salva (Emla eller Xylocain).

7. Rengöring
Med ljummet tvålvatten kommer man långt vad gäller vanliga småsår.
Det är om sår blir inflammerade som man kan behöva tyngre grejer som klorhexidin och alsolsprit från apoteket. I värsta fall får man ta vodkan…
Om någon i familjen får maginfluensa – var noggrann och tvätta toaletten efter varje besök med exempelvis “klorhäxa” så förhindrar du vidare smittspridning.

8. Fästingbett
Ta bort fästingen med hjälp av vanlig pincett eller fästingborttagare. Tvätta rent med sprit. Håll koll på bettet 1–4 veckor framöver. Blir det en växande rodnad, eller ring, runt bettet kan det vara fråga om borrelia.
En infektion som ska behandlas med antibiotika. Om du efter någon vecka får symtom som känns som influensa ihop med kraftig huvudvärk, uppsök läkare och kolla att det inte är fråga om TBE.

9. Skav- och skrapsår
Det har kommit flera nya utmärkta plåstervarianter de senaste åren. Både i flytande och sprejform och olika typer av skavsårsplåstret Compeed. När det handlar om skrapsår är det viktigt att få rent och få ut skräpet ur såret. Tvål och vatten funkar fint.
Har man orena skrapsår ska man inte använda de nya flytande plåsterprodukterna utan de gamla hederliga med luftinsläpp. Om du får skavsårsblåsa – låt den vara! Ha inte sönder den eller dra bort den lösa huden, då tar läkningen längre tid och gör mer ont.

10. Skärsår
Ha alltid sår-strippar i husapoteket, exempelvis Leukostrip. Små, smala tejpbitar just för ändamålet att tejpa ihop skärsår, finns på apoteket. Tvätta först såret och håll sedan ihop sårkanterna och tejpa tvärs över. Sår i storleksordningen en centimeter eller mer bör sys. Även mindre sår kan behöva sys om de är i ansiktet. Ring och kolla med läkare.

Av: Charlotte Schröder

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top