”Min akne blev bättre nästan direkt”

Hon har tampats med svår akne sedan tonåren. Först nu har Camilla Andersson, 38, hittat en metod som fungerar – ljusbehandling.

Aknefakta

• Ungefär 4 av 10 vuxna (25+) lider av akne.
• En av de vanligaste orsakerna bakom svår akne hos vuxna är en ökad känslighet för manligt könshormon. Ett hormon som finns hos både män och kvinnor, men i olika mängd.
• Hudens talgkörtlar producerar för mycket fett (talg). Porerna täpps igen och en viss typ av bakterie orsakar en inflammation i huden.
• Det finns en ärftlig faktor bakom akne, även om akne inte alltid ärvs.
• Ordet akne kommer från namnet på den bakterie som orsaker inflammationen i porerna när man har finnar – propione bacterium acnes.
• Många kvinnor blir fria från sin akne när de väntar barn, då stora mängder kvinnliga hormoner tränger ut de manliga

Aknetips från hudläkaren

• Satsa på smink anpassat efter aknehy, så kallat icke-komedogent smink (non comedogenic make-up). Flera av de största kosmetikmärkena har så kallade akneserier.
• Undvik hårsprej och hårgelé eftersom kudden i sängen tar åt sig av detta och kan förvärra akne.
• Egen handduk är ett måste. Byt både handduk och örngott ofta.
• Kläm inte finnar! Man kan faktiskt pilla sig till akne, även utan anlag för problemet.
• Mycket fingrande i ansiktet leder till att bakterierna flyttas runt och infekterar frisk hud.
• Ska du nödvändigtvis tömma en finne, använd en tunn pappersservett

Besvärliga ärr

Ärr efter akne kan vara en besvärlig historia. Även om aknen läker ut kan missprydande ärr bli kvar. Även lindrig akne kan ge ärr.

Så kallad fraxelteknologi (en variant av laserbehandling) har enligt nya undersökningar visat sig ha god effekt på akneärr

Alla har väl haft finnar någon gång. De flesta i tonåren, och kanske även som vuxen. Inte så snyggt och ibland till och med lite smärtsamt.

Men vanliga finnar är en sak, svår så kallad aktiv akne en helt annan. Aktiv akne innebär att ansiktet, eller bröstet och ryggen, kan vara fullt av röda, inflammerade bölder och kratrar. Bortsett från att det kan göra rejält ont – finnarna är inflammerade – kan akne vara ett socialt handikapp.

– Jag fick svår akne i puberteten. Att vara ung och ha ansiktet fullt med stora röda finnar är inte lätt. Man känner sig aldrig fräsch och aldrig riktigt fin. Och så försöker man dölja det med massor av smink vilket gör att huden mår ännu sämre, berättar Camilla Andersson.

Akneeffekten på självförtroendet är välkänd. Som tur är brukar det bli bättre med åren. Om ungefär 8 av 10 ungdomar har akne så blir ungefär hälften av med problemen i 25-årsåldern.

Närmare 4 av 10 har alltså akne av olika grad även som vuxna. Camilla Andersson är en av dem och har liksom många andra testat allt genom åren. Krämer, rengöringsmedel och ansiktsbehandlingar av olika slag. Oftast med klent, eller i alla fall med snabbt övergående, resultat.

Det var när Camilla Andersson började sitt jobb som läkarsekreterare på PlastikkirurgiCentrum i centrala Malmö som hon första gången hörde talas om ljusbehandling mot akne. Eller IPL som varianten heter: intensivt pulsat ljus.

Hon påbörjade behandlingen för en månad sedan. Då fick hon första gången en serie snabba, kraftiga ljusblixtar mot ansiktet. Resultatet lät inte vänta på sig.

– Jag upplevde förbättringen nästan direkt. Akneärren blev finare och den där ilsket röda färgen som omgav aknen lade sig redan efter en dag. Och jag kunde också känna att strukturen på huden blev bättre.

Laser- och intensiv pulsad ljusbehandling finns av många olika slag och används bland annat för att förbättra akne och rosacea, ta bort hårväxt, fula pigmentfläckar och brustna ytliga blodkärl i ansiktet, med mera. Ljusbehandling erbjuds på många hudkliniker och skönhetssalonger, men inte alla som ger behandlingen har tillräckligt med kunskap.

– En behandlare kan orsaka brännskador hos patienten om det vill sig illa. Man ska vara noggrann när man väljer vart man vänder sig. Välj en auktoriserad hudterapeut eller någon annan med medicinsk utbildning, säger Agneta Troilius, hudläkare och specialist i laserkirurgi vid Universitetssjukhuset MAS och Plastikkirurgicentrum.

Hon anser att den bästa taktiken är att först gå till en hudläkare för korrekt bedömning, och för att få läkemedel mot akne.

– Att kombinera ljusbehandling med mediciner ger klart bättre resultat än enbart ljusbehandling. Vill man minska aknen på lång sikt måste man använda sig av läkemedel, säger Agneta Troilius.

I Camilla Anderssons fall har Agneta Troilius skrivit ut förebyggande aknekräm och nya p-piller för att motverka de överaktiva talgkörtlarna även inifrån.

Aktiv akne klassificeras som sjukdom vilket innebär att man betalar vanlig avgift hos doktorn, och läkemedel ingår i högkostnadsskyddet, både krämer och piller. Men ljusbehandling måste man bekosta själv. Camilla Anderssons behandlingskostnad kommer att sluta på drygt 3 000 kronor för tre behandlingstillfällen.

– Visst är det ganska mycket pengar. Men för mig är det absolut värt det, säger Camilla Andersson.

Effektivt ljus

Ljus av olika färg, blått och vitt, laser och även ljus av annan våglängd, har effekt mot akne och även mot hudsjukdomen rosacea.
Det finns olika apparaturer på marknaden, exempelvis Fraxel, Vbeam, Elos, Plasmalite, Ellipse, N-litelaser och Devita.

Priset för ljus- eller laserbehandling ligger på mellan 2 000 och 6 000 kronor, vilket brukar innebära minst två behandlingstillfällen.
När ljusblixtarna når huden bränner det till. En del känner det knappt, andra tycker att det gör riktigt ont. Efter behandlingen kan man bli röd och lätt svullen i huden, vilket lägger sig på några timmar upp till ett par dagar efteråt.

Endast på icakuriren.se

Rosacea
Ibland kallas sjukdomen Rosacea för “vuxenakne”. Men rosacea är en hudsjukdom som drabbar 10 procent av befolkningen, och som uppkommer för av att det bildas nya, “för många” blodkärl i ansiktet. Knottror och sterila varblåsor (utan bakterier) hör också till bilden.

Rosacea sätter sig enbart i ansiktet och inte på ryggen eller bröstet och innebär kraftig rodnad och viss svullnad i ansiktet utöver de röda kvisslorna. Uppträder vanligtvis första gången mellan 30 och 40 års ålder. Sjukdomen är vanligare hos personer som har lätt för att rodna, eller som blir röda i ansiktet vid värme och stress. Hos män som har rosacea kan näsan bli grov och klumpig vilket beror på talgkörteltillväxt. Rosacea kan med fördel behandlas med ljusbehandling.

Läkemedelslistan
• Tetracykliner – “gammal” antibiotikakur (tre till sex månader) mot akne. Receptbelagd behandling som ges i tre månader minst och är bakteriedödande och inflammationsdämpande. Huden blir mycket ljuskänslig under behandling.
• Diane – Relativt nytt P-piller med anti-androgener, alltså som motverkar de manliga könshormonernas effekt. Biverkning: Högre risk för blodproppar.
• AHA-syror – Fruktsyror med stark antioxidativ effekt. Löser upp talgpropparna i porerna och kan förbättra syresättningen i hudcellen.
• Bensoylperoxid – receptfritt från apoteket. Rengöring som är bakteriedödande och inflammationshämmande.
• Tretinoin – Receptbelagd A-vitaminsyra som löser upp talgpropparna i porerna.
• Roaccutan – licensläkemedel receptbelagt enbart för mycket svår akne. A-vitamin i pillerform, och det enda läkemedel på marknaden som ger bot mer än lindring. Måste kombineras med p-piller för kvinnor. Fyra månader till ett års behandling. God effekt men många oönskade biverkningar som leverpåverkan, torrhet i huden, blodfettspåverkan, risk för fosterskador etc.
Klindamycin – receptbelagd liniment med antibiotika som är bakteriedödande.
• Duacgel – receptbelagd kombination mellan Bensoylperoxid och Klindamycin
• Differin – receptbelagd förebyggande kräm och gel.

Motvals-teori
“Ont ska med ont fördrivas”. Ett gammalt talesätt som kan stå modell för en ny och kontroversiell syn på akne och hudproblem av “fet” karaktär. Tanken är att man kan lindra hudens överproduktion av fett om man tillför huden, ja faktiskt: fett. Istället för att torka ut den: “fett mot fett” alltså.

Det finns exempel på hudvårdsproducenter som saluför aknebehandling med feta krämer och oljor, där man menar att “överproduktionen” av fett, som vid acne, beror på att huden inte kan tillgodogöra sig det fett som den behöver. Alltså fettet produceras i talgkörtlarna men av någon anledning fungerar inte “smörjningsfunktionen” i huden.

Om man då tillför fett utifrån av sådan karaktär att det kan ta sig ner i hudlagret (dvs av rätt sorts fettsyrekedjor) kan man åtgärda problemet, menar vissa. Huden får sitt fett och blir mjuk och överproduktionen kan slå av på takten. Vi väntar med spänning på vetenskaplig prövning.

Av: Charlotte Schröder

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top