• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Förhöjda blodfettsvärden ”Äldre kvinnor är i riskzonen"

  Förhöjda blodfettsvärden är vanligt i klimakteriet. Hjärtläkaren Faris Al-Khalili tycker att kvinnor över 50 ska kolla sina värden regelbundet.

  Vallningar och torra slemhinnor är välkända symtom under klimakteriet. Men det finns andra effekter av den sjunkande östrogenhalten – förändrade blodfettsvärden till exempel.

  – Efter menopaus, den sista mensen, är det vanligt att kvinnans blodfettsvärden ändras och det onda kolesterolet kan stiga, ibland snabbt, säger Faris Al-Khalili, kardiolog vid Stockholm Heart Center och forskare vid Karolinska Insitutet.

  Faris Al-Khalili är medveten om att behandlingen varierar för patienter med måttligt förhöjda blodfettsvärden, men i klimakteriet är det inte bara blodfetterna som sticker i väg.

  – Blodtryckshöjning är också vanligt, bukfetman ökar och kroppens förmåga att hantera socker försämras, och risken för insulinresistens och diabetes ökar.
  Därför är det summan av förändringarna i kvinnans kropp läkaren måste ta hänsyn till när man talar om blodfettssänkande behandling eller ej.

  – Men visst, har en kvinna i klimakteriet enbart blodfettshöjning och inga andra riskfaktorer kanske läkemedel är överflödigt. Samtidigt vet vi att kvinnors risk för hjärtkärlsjukdom ökar efter klimakteriet, och det beror sannolikt på att det händer flera saker i kvinnans kropp under perioden. Därför bör kvinnor regelbundet kolla sina värden från 50 år och uppåt.

  Östrogeneffekten

  Östrogen är ett hormon som har effekt på många fysiologiska processer, inte enbart på det som sker i livmodern och äggstockarna. Det påverkar bland annat leverns förmåga att omsätta kolesterol, och skyddar mot blodfettsrubbning och därmed mot hjärtkärlsjukdom och demens, med mera.

  Begreppet östrogeneffekten syftar också på skyddande effekt i fråga om benskörhet, bröstcancer, högt blodtryck och diabetes.

  • Läs även artikeln "Sänk dina blodfetter utan piller"

  Av: Charlotte Schröder

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!