Har du migrän?

Ofta bultande huvudvärk? Över 300 000 har migrän utan att veta om det. Gå till doktorn – det finns hjälp.

13, miljoner

Så många svenskar har migrän, det vill säga var åttonde person.
Ordet migrän (från grekiskan)
betyder halva huvudskålen.
En person med migrän har i
genomsnitt mer än ett anfall i månaden.

Det finns två typer av migrän:
• 20 procent har klassisk migrän med så kallad aura, vilket innebär neurologiska symtom. Ofta syn-fenomen: blixtar, sicksackmönster och delvisa synbortfall.
• 80 procent har vanlig migrän utan aura.
Ett genomsnittligt migränanfall varar i 19 timmar, men ofta längre.
Migrän är ärftligt. Två tredjedelar har en nära släkting med migrän.
Migrän kan växa bort i övre
medelåldern

Vanligaste orsakerna

De fem vanligaste orsakerna
till migränanfall:
1 Poststress, alltså som en reaktion efter stress – vid nedvarvning
2 Menstruation
3 Oregelbundna matvanor
4 Alkohol
5 Väderväxlinga

Värk av värktabletter

Det är viktigt att komma ihåg att stor förbrukning av huvudvärkstabletter
i sig paradoxalt nog kan leda till huvudvärk. Det kan hända om man i snitt har 15 huvudvärksdagar i månaden och tar läkemedel minst 10 dagar

Den outhärdliga smärtan i vänstra tinningen bultar i takt med hjärtat. Ljuset från den svaga lampan känns som en 2000-wattare rakt in i ögonen och ljudet av en röst bortom stängda dörrar får en våg av illamående att bölja fram.

Den som en gång upplevt ett migränanfall kan skriva under på att det kinesiska uttrycket “de tusen knivarnas smärta” är väldigt passande.

Otydlig gräns

Men trots de kraftiga symtomen visar ny forskning att bara hälften av dem som har migrän har fått en riktig diagnos. Och ytterligare 300 000 vuxna svenskar har sjukdomen utan att veta om det.
Det råder en osäkerhet om vad som är vanlig huvudvärk och vad som är migrän. Det finns också en uppfattning om att behandling mot migrän inte är särskilt effektiv.
– Återkommande huvudvärk ska alltid utredas av läkare.
– Migrän kan visserligen inte botas men man kan bli betydligt bättre med dagens mediciner, förändrad livsstil, sjukgymnastik och avslappningsträning, säger Mattias Linde, neurolog och verksamhetschef på Cephalea huvudvärksklinik i Göteborg och själv migräniker.

Börjar få grepp

Trots att sjukdomen är gammal, den nämns i förhistoriska läkaranteckningar, är det först i dag vi börjar få grepp om orsakerna.
– Migrän är en komplex sjukdom där arv, miljö och livsstil spelar in. De senaste rönen pekar på att en migräniker har en överkänslig hjärna, säger Mattias Linde.

På hjärncellernas yta finns kanaler som sköter kommunikationen cellerna emellan. En migräniker har en defekt på de här kanalerna och om ytterligare stenar läggs på bördan, som stress, dåliga sömnvanor och inverkan av vissa hormoner kan sjukdomen bryta ut.
– Därför mår en person med migrän bäst av ett liv präglat av regelbundenhet, säger Mattias Linde.

Många med migrän har testat alternativa behandlingar. Akupunktur har visat sig ha effekt i flera studier och även yoga, qigong och annan träning med avslappning kan lindra.

Fungerar receptfria läkemedel mot migrän?
– För en del – ja. Däremot är få personer nöjda med effekten av Alvedon och Panodil. Treo och Bamyl som innehåller acetylsalicylsyra fungerar bättre. Precis som Ibuprofen, Naproxen och NSAID-preparat.
– Men när det gäller den nya värktabletten Eeze tycker jag att marknadsföringen har spårat ur. Man får inte antyda att NSAID-läkemedel är lika bra som receptbelagda migränmediciner. För det är de inte, säger Mattias Linde.

Eftersom migrän är en sjukdom som yttrar sig kraftigt och ofta hos de drabbade, är många ändå i behov av receptbelagda läkemedel.
I Sverige finns sex stycken:
• Almogran
• Imigran
• Maxalt
• Naramig
• Relpax
• Zomig

Medicinerna finns som tabletter, nässprej, stolpiller och sprutor.
– Det finns en föreställning om att migränmedicin måste tas i början av ett anfall för att ha någon effekt. Det stämmer för tabletter men inte för injektioner och nässprej.
Huvudsubstansen i alla de receptbelagda medicinerna är triptaner, men ändå fungerar de lite olika.
– Det gäller att hitta rätt medicin för varje patient, och det är viktigt att ha återkommande kontakt så man ser att effekten är god över tid.

Kvinnor drabbas mest

Nästan dubbelt så många kvinnor som män har migrän. Och ofta får kvinnor migrän strax före mens.
– Östrogensluttningen kallas det ibland. När halterna av östrogen sjunker i blodet inför menstruation kan ett anfall utlösas. Det är en viktig insikt när man tänker på övergångsåldern.
– Kvinnor med migrän som behöver östrogenersättning mår bättre av att använda östrogenplåster i stället för tabletter, eftersom det ger en jämnare hormonkurva.

Har du migrän eller inte? Testa här!
Hur vet man om man har migrän? Det finns typiska kännetecken:
• Du känner redan innan att värken är på gång.
• Värken sitter på ena sidan av huvudet, koncentrerad till öga, tinning eller panna.
• Före värken (eller samtidigt) upplever du konstiga synsensationer och kanske yrsel.
• Värken ger ett kraftigt illamående och ev kräkningar.
• Värken sitter i många timmar, ibland dagar.

Känner du igen ett par av symtomen – boka tid hos doktorn.

På webben
Svenska migränförbundets, www.migran.org, sprider information om migrän, Hortons huvudvärk (som inte är migrän) samt spänningshuvudvärk. De anordnar bl a migränskola där man får verktyg till att bättre kontrollera sjukdomen.

Av: Charlotte Schröder

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top