Hemgjord skönhet

Badsalt, deodoranter, krämer och schampon - allt går att göra själv. Det är kul, du spar pengar och har koll på innehållet. Men kom ihåg – de flesta hemgjorda skönhetsmedel är färskvaror.

Hemgjord skönhet
Hårinpackning med ägg.
Foto: Helge Eek
Hemgjord skönhet
Cremedeodorant.
Foto: Helge Eek
Hemgjord skönhet
Ringblomssalva.
Foto: Helge Eek

Huden är kroppens största sinnesorgan. Den har en yta av 1,5–2 kvadratmeter hos en vuxen person, en kostym som väger 15–25 procent av kroppens totala vikt. Huden skyddar oss mot bakterier och virus, men är också en viktig lagringsplats av fett och vätska.

Vår hud består av flera olika lager, men därmed inte sagt att denna barriär mot omvärlden är ogenomtränglig. Nikotin- och östrogenplåster är några exempel på (läkemedels)behandlingar där huden är inkörsporten till det kroppsliga systemet. Det vi smörjer på huden stannar alltså inte bara på ytan. Just därför menar en del att smink och skönhetsmedel, som innehåller kemiska ämnen, mineraloljor, silikoner och annat är något vi borde vara mer sparsamma med.

De riktigt renläriga drar det så långt som att det är lika riskabelt att smörja huden med något okänt som det är att äta det.
Antalet fall av allergier mot konserveringsmedel i rengöringsprodukter och skönhetsmedel ökar stadigt i västvärlden.

I hemgjorda medel slipper man i många fall dessa ämnen, men i gengäld är hållbarheten betydligt kortare än i butiksköpta produkter. Gör hellre lite än mycket av skönhetsmedlen. Det är bättre att göra nytt än att spara.
“Naturkosmetik som du kan göra själv” (Richters) är en ny bok, skriven av Maria Löfstedt och Pálla Másdottìr. Därifrån har vi hämtat fyra recept på hemgjord skönhet. Ingredienserna säljs i välsorterade hobbyaffärer.

Lavendelbadsalt

1 kg grovkornigt salt (gärna havssalt)
15–20 droppar blå tvålfärgslösning
5 ml lavendelolja

Lägg saltet i en skål. Droppa i färg och rör om. Häll i oljan och rör om.

Ringblomssalva

Till extra torra hudpartier
250 g sesamolja
100 g bivaxgranulat
5 ml ringblomsextrakt
5 ml lavendelolja

Mät upp bivax och sesamolja i en skål, ställ i vattenbad på spisen. Låt smälta helt, rör lite grand. När röran är genomskinlig är den klar. Placera i kallt vattenbad, rör noga medan den kallnar för att motverka klumpar. Rör tills det blir krämigt. Tillsätt först ringblomsextraktet, rör om. Därefter lavendeloljan, rör om.

Hårinpackning med ägg

Passar till torrt och skadat hår
30 ml olivolja
30 ml sesamolja
2 ägg
30 ml kokosmjölk
20 ml tunnflytande honung
5 ml kokosnötsolja

Blanda alla ingredienser med stavmixer.

Cremedeodorant

Lite mer komplicerat att göra, innehåller också paraben som är konserveringsmedel. Men inga spår av metaller.
Fettfasen: 11 g cetylalkohol, 9 g VE-fett, 50 g tistelolja
Vattenfasen: 18 g MF-fett, 265 g kokt vatten, 18 g glycerol, 2 ml paraben (ca 40 droppar)
När den är varm: 2 g farnesol (bakteriedödande), 18 ml citronester
När den är kall: 1 tsk ringblomsextrakt, 16 droppar bergamott, 4 droppar eterisk olja av sandelträ, 2 droppar eterisk olja av patchouli, 4 droppar syrenolja, 4 droppar eterisk rosenolja

Mät upp allt till fettfasen och vattenfasen i varsin kastrull. Värm till 75 grader (allt i fettfasen ska smälta).
Lyft av kastrullerna, tillsätt farnesol och citronester i vattenfasen. Häll fettfasen i vattenfasen i tunn stråle, vispa kraftigt. Men vispa i sidled och undvik att det kommer in för mycket luft. Fortsätt röra till rumstemperatur. Tillsätt ringblomsextraktet och oljorna.

Egna skönhetsmedel ingen garanti mot allergi

– Så länge man experimenterar med sådant som är ätbart finns inga risker, förutsatt att man inte är allergisk förstås.
Det säger Lena Låstbom, docent vid Institutionen för miljömedicin vid Karolinska Institutet i Solna.
– Men man ska minnas att många eteriska oljor, färg- och parfymämnen är allergiframkallande, och bara för att man har blandat till skönhetsmedel själv betyder det inte att de är ofarliga. Bergamott till exempel får inte användas i för stor mängd eftersom det kan leda till att man blir känslig för UV-ljus och får bruna fläckar på huden.
– En annan viktig sak när det gäller eteriska oljor och kosmetika är att det alltid ska förvaras mörkt och svalt.

Av: Charlotte Schröder

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top