Duscha dig brun

– Två veckor i Västindien? – Nej, 20 minuter i duschen. Fler och fler skönhetssalonger sprutlackerar kunderna gyllenbruna.

Duscha dig brun
Solbränna på sprayflaska. En behandling kostar ungefär 400 och två 600 kronor. – Mycket pengar, visst. Men så sällan som jag får vara riktigt brun kan det vara värt det om det är ett speciellt tillfälle jag vill vara fin till, säger Åsa Lindgren.
Foto: Frida Hedberg

En weekendresa till London och en ny sommarkjol fällde avgörandet för Åsa Lindgren. Hon ville bli lite solbränd för att kunna gå barbent och känna sig lite fin på semestern med sin man. Vilket annars skulle kräva veckor i solen, eftersom Åsa Lindgren har en typisk nordisk hudtyp: ljus hy med lite pigment. Det vill säga att bli riktigt brun skulle annars för Åsa kräva veckor i solen.
– Men solat har jag inte gjort sen jag var tonåring. Först och främst för att en hudläkare har sagt åt mig att undvika solen, eftersom jag har lätt att få “farliga” födelsemärken. Men också för att det är så vansinnigt tråkigt att ligga i en solstol och steka sig. Inte för att jag har valet direkt, jag har ju två små barn.

Hela situationen att kliva in i en dusch och bli solsprayad beskriver Åsa som absurd.
– Att få sätta på sig en sån där liten engångsmössa och till och med engångstrosor i papper! Och sen stå där i duschen och lyfta på armarna och vrida på benen… Det kändes lite fånigt. Men det går ju fort och duschstrålen är mjuk och inte obehaglig alls. Och visst var det värt besväret.

Åsa Lindgren säger att hon aldrig varit så jämnt och fint brun.
– Jag tycker att färgen passar mina egna färger. Även om jag normalt sett inte blir lika brun, utan mer rosaröd, du vet. Men brännan har på något märkligt vis ändå fått en ton som passar. Att det ser naturligt ut har jag fått kvitto på, eftersom jag redan efter första sprayningen fick kommentarer som: “Jaså, har du varit utomlands?”
Lyxbehandling kallar Åsa Lindgren solsprayningen. Något man kan göra vid speciella tillfällen.
– Om hela startfältet i Melodifestivalen gör det, så kan väl vi andra också få göra det. Skämt åsido, om jag skulle gifta mig i år, eller gå på fin fest skulle jag absolut unna mig att bli solsprayad. Men med tanke på hållbarheten och priset är det inget man gör ofta.

10 frågor till hudterapeuten

Charlotte Andersson utför solduscher, eller airbrushtanning, på sina kunder vid Hudvårdskliniken i Stockholm.

Hur lång tid tar det att bli sprayad?

– Det tar ungefär 20 minuter att airbrusha hela kroppen.

Hur går det till?

– Kunden får gå in i duschen och sedan sprayar man solution ur en speciell flaska med en kompressor som ser till att trycket är jämnt. Solutionen är extra färgad för att jag ska kunna se att jag lyckats spraya kunden jämnt och fint. Den färgen duschar man bort när man får duscha, det vill säga 10 timmar efter behandlingen.

Går det inte lika bra med brun utan solkrämer om man vill ha konstgjord bränna?

– Du får ett mycket jämnare och naturligare resultat med airbrush än om du smörjer in dig själv.

Luktar solsprayen lika illa som vanliga brun utan sol-krämer?

– Nej, i alla fall inte de bästa preparaten.

Finns det biverkningar eller andra oönskade reaktioner?

– De som är allergiska mot vanliga brun utan sol-krämer kan inte använda airbrush, och även astmatiker avrådes. Dessutom frågar jag alltid om kunden är allergisk och testar solutionen i armvecket för säkerhets skull. DHA har använts i 30 år i skönhetsindustrin så det är väl beprövat.

Men om man har psoriasis, eksem eller andra hudproblem?

– Har man av olika anledningar torr, fjällig eller sårig hud så måste jag bedöma från fall till fall. Självklart är airbrush inte att rekommendera om en kund har en pågående inflammation i huden. Men visst kan personer med torr hud bli solsprayade, det kanske bara kräver mer förarbete: peeling och insmörjning några dagar innan, så att huden blir så mjuk som möjligt.

Färgar det av sig?

– Ja, det måste man säga. Det färgar av sig på samma sätt som brun utan sol-krämer. Men det går att tvätta bort färgen från kläderna utan problem.

Får alla samma resultat, det vill säga samma färg?

– Nej, och det är inte heller meningen. Kundens eget pigment är avgörande för hur brännan ska bli. Färgen som tas upp av huden syns olika mycket beroende på hur mycket ljust eller mörkt pigment man har.

Är det en viss typ av kunder som solsprayar sig?

– Nej, det är alla kategorier. Det är förstås en fråga om värderingar och ekonomi. Hur viktigt utseendet är och om man har råd att lägga flera hundra kronor på att vara brun i några dagar. Möjligen är det någon övervikt av unga kunder.

Hur länge sitter brännan?

– En sprutning sitter i genomsnitt i fyra dagar, gör man två sprutningar inom loppet av 48 timmar håller det upp till tio dagar. Förutsatt att man inte peelar kroppen under tiden, eller använder för hård frottéhandduk eller badar. Det är viktigt att smörja huden med fuktkräm för att bevara färgen.

Av: Charlotte Schröder

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top