Naturskön på trädgårdsspa

Gör dina egna skönhetsmedel med blommorna från trädgården. Lisen Sundgren på Rosendals trädgård i Stockholm lär ut konsten att bli naturligt skön.

Naturskön på trädgårdsspa
Foto: Fredrika Berghult
Naturskön på trädgårdsspa
Foto: Fredrika Berghult

“Rosendals änglalika häxa” kallades hon av förre chefen Lars Krantz. Och det var Lisens intresse för naturmedicin och naturprodukter som ledde fram till idén om ett trädgårdsspa i Rosendals växthus.
Förra året anordnade hon den första ekologiska spakvällen, en kurs där deltagarna får lära sig tillverka egna hudvårdsprodukter från den egna täppan, köksträdgården eller balkongodlingen.
– Vi betalar för dyra produkter, för vad vi tror är mirakelmedel, men som till stor del innehåller kemikalier och olika utfyllnader. Det är mycket bättre att tillverka sina egna produkter, menar Lisen. Du kan själv välja ingredienser som du tål och som passar din hudtyp.
Lisen Sundgren har en så kallad örttjänst på Rosendals trädgård på Djurgården i Stockholm och undervisar och utvecklar örtagården tillsammans med trädgårdsmästarna. Arbetet går bland annat ut på att skörda och torka vilda och odlade örter. Tillsammans med kockarna i trädgårdsrestaurangen arbetar hon också med att skapa nya örtrecept och införa vilda örter i maten.

Egna ångbad och tinkturer

På spakursen med Lisen blandas teori och praktik. Deltagarna får en kort föreläsning om naturmedicin och medicinska växter. Sedan är det dags att sätta igång och tillverka egna ångbad, tinkturer, ansiktsmasker och fotbad.
Ibland tror man nästan att man är på en matlagningskurs. Bland ingredienserna hittar vi yoghurt, havregryn, mandel och persilja, och mixern är i flitigt bruk.
I pauserna serveras nyttiga smörgåsar med nässelpesto och solrosgroddar. En braskamin värmer i växthuset och deltagarna får en extra värmekick av en kopp örtte.

Ansiktsrengöring på Lisens sätt

Fem enkla steg till naturligt vacker hy

1. Rengöringsmjölk
Rengör ansikte och nacke med rengöringsmjölk. Massera försiktigt in i huden ett par minuter. Skölj med varmt vatten. Rengöringsmjölken kan användas dagligen över hela kroppen.
2,5 dl naturell yoghurt
2–3 msk havre, finmald
2–3 msk hackad persilja
2 tsk olivolja
5 droppar eterisk olja av citron eller geranium
Så här gör du:
Blanda i mixer.

2. Ångbad med örter

Välj en örtblandning som passar din hudtyp.
Så här gör du:
Koka upp 2 liter vatten i en stor kastrull. Tillsätt en näve örtblandning, koka upp och låt sjuda ett par minuter. Stäng av värmen. Håll en stor handduk över huvudet och stå med ansiktet över ångan. Det blir väldigt varmt under handduken, släpp in lite luft då och då. Ånga 5-8 minuter.
Porerna öppnas och slaggprodukter utsöndras.

3. Ansiktsmask

Stimulerar cirkulationen i huden genom att dra blod till ytan. Utmärkt för att rengöra porer på djupet.
Grundrecept:
600 ml lera
250 ml malda havregryn
50 ml mald mandel
30 ml torkad mald lavendel
30 ml torkade malda rosenblad
eterisk olja
Så här gör du:
Blanda ingredienserna ovan till ett pulver. Rör ut 1-2 msk av pulver med 2 msk honung och lite vatten. Massera in masken och låt sitta i 20 minuter. Skölj med varmt vatten.

4. Ansiktsvatten

Stänger porerna efter rengöringen och ger huden spänst.
Så här gör du:
Gör ett starkt te på till exempel ringblomma, rölleka och vallörtsblad.
Låt svalna till rumstemperatur. Sila. Badda ansiktet med fuktad bomullstuss.

5. Mjukgörande olja

Väldoftande, stärkande och näringsrik.
Så här gör du:
Tag 1 msk mandelolja.
Tillsätt eterisk olja som passar din hudtyp
Torr: 2 droppar geranium och 1 droppe lavendel
Fet: 3 droppar rosmarin, eventuellt 1 droppe citron
Blandad: 2 droppar geranium, 2 droppar citron
Känslig: 2 droppar lavendel, 1 droppe patchouli

Vilka blommor och växter passar mig?

Ringblomma

Torr, skadad, fnasig hy, lättare eksem, självsprickor och inflammationer. Hjälper nybildning av hud, samt påskyndar sårläkning, bakteriedödande. Passar de flesta hudtyper. En mycket välkänd, mångsidig och användbar ört.

Kamomill

Inflammationer, sveda, hudretningar, klåda, sårtvätt. Innehåller den eteriska oljan chama-zulen som verkar bakterie- och inflammationshämmande. Lugnande och dämpande verkan.

Lavendel

Akne, hudproblem, torr, känslig hud. Balanserande. Mycket användbar i hudvård.

Rölleka

Sammandragande vid grova porer, fet hy. Stimulerar cirkulationen.

Mynta

Uppfriskande, sammandragande, rengörande och svalkande.

Ros

Harmonierande, sammandragande. Välgörande för lite äldre, torr, känslig hy.

Av: Fredrika Berghult och Lisen Sundgren

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top