• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Linda Skugge: Det handlar inte om att vara hurtig, utan att vara gladare

  Det handlar om endorfiner. Om att bli piggare och orka mycket mer än man någonsin trott. Och att bli en gladare människa. Linda Skugge om träningshetsen.

  Linda Skugge: Det handlar inte om att vara hurtig, utan att vara gladare

  "Det tog en vecka att återhämta sig."

  "Han sa att spyhinken står där borta i hörnet."

  "Jag fick så mycket träningsvärk att det kändes som om jag fick feber."

  Det är bara några av kommentarerna mina väninnor har sagt efter att de försökt sig på att börja träna. Med de bästa intentioner har de satt på sig träningskläderna och verkligen velat uppnå den där kicken som påstås infinna sig, bokat en personlig tränare på närmaste gym och glada i hågen gjort allt som de blivit tillsagda. För att sedan i stort sett kapsejsa så pass att de blivit avskräckta för livet.

   

  Jag skulle vilja ta de där så kallade personliga tränarna i örat. Fråga vad de tror att de håller på med. Om de på allvar tror att man uppnår någon som helst form av glädje eller rus om man kör slut på sina klienter.

  Det de istället borde göra – för att få folk att komma tillbaka till gymmet – är att förklara att det enda sättet att börja uppskatta träning är att hitta den träningsform man gillar. Och att det kan vara allt från padel till simning till att golfa. Tråkigt funkar som bekant aldrig.

  Sedan måste man börja på den nivå där man befinner sig, om det så är att lyfta femhundragramsvikter. Och det kanske man måste göra i månader innan man är redo att öka på.

   

  För mig tog det två år att klara springa två kilometer. Och under den tiden hade jag en massa små (förkylningar) och stora (giftstruma) bakslag. Det var som ni förstår jättehemskt. Men känslan när jag till sist klarade det går inte att beskriva.

  Detsamma gäller när jag efter två år till klarade jogga en mil. Längs vattnet en glittrande sommardag.

  Efter ytterligare ett år snittar jag fyrtio kilo på gymmets maskiner. Och det skulle aldrig falla mig in att anlita en personlig tränare som bara hetsar och inte låter mig bli starkare och piggare i min egen takt.

  Hittar man bara sin träningsform och aldrig tar ut sig för mycket i början är jag övertygad om att alla kan uppnå ruset. 

   

  Att träna ofta och mycket handlar absolut ingenting om att man vill vara "hurtig" eller "duktig", eller ens om vikt. Utan det handlar om endorfiner. Om att bli piggare och orka mycket mer än man någonsin trott. Och att bli en gladare människa. Och en glad människa är en trevligare människa.

   

  Testa ni också! Ett hekto är också bra. Eller att springa tjugofem meter. ¨

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!