Jag borde firat nyår sista juli. För när augusti drog igång började jag ett nytt liv, så där man vanligtvis gör i januari. Tiden kanske var fel, men den var onekligen hög. Den skraltiga kroppen som försoffats av långvarig smärta (och vanlig hederlig lättja) behövde en renovering. Tack vare en bra rehab och diverse ganska beskäftiga mobil-appar har jag nu lärt mig en del om hur man skaffar goda vanor. Och eftersom jag förmodligen varit pingstpastor i ett tidigare liv vill jag nu missionera och dela med mig. En sådan tur att jag får skriva krönikor i en av Sveriges största och bästa tidningar!
Nå, det viktigaste för mig är att till varje pris förhindra att nya vanor handlar om moral och beslutsamhet. Vem orkar skärpa sig varje morgon? Jag vill ju helst ha medalj för att jag ens tar mig ur sängen. När man kickstartar sitt nya liv kör man ofta ett rejält gympass för att känna sig duktig. Dagen efter dör man nästan och hjärnan vrålar åt en att bums återgå till sofflivet.
Istället började jag med att lägga in en enda stretchövning efter det livsnödvändiga morgonkaffet och på väg till den efterlängtade morgonduschen med en nyinköpt lite för dyr favoritduschkräm. En enda liten rörelse – det fixar man ju plättlätt!
Efter en vecka, när vanan började sätta sig, lade jag fram yogamattan innan kaffet, placerad så att jag snubblade på den på väg till duschen. Sen avancerade jag till två minuters stretch efter kaffet. I skrivande stund är jag uppe i sammanlagt tio minuter av försiktig uppvärmning, stretch och några försiktiga styrkeövningar. En fullt anständig morgongymnastik för en trasig tant. Om du exempelvis cyklar till jobbet eller morgonpromenerar med pudeln kanske du kan börja med att lägga in en enda styrkeövning när du redan är uppvärmd. Hjärnan kommer att gilla att du slipper en tråkig uppvärmning.
Knepet är alltså att bunta ihop nya vanor med gamla som redan sitter i ryggmärgen. Och att göra det lätt för sig genom att förändra omgivningarna. Ett exempel: jag måste smörja in fötterna med en specialkräm dagligen. Tyvärr glömde jag det nästan alltid. Tills jag började lägga fotkrämen i strumplådan – vips blev det en vana varje morgon. Det brukar rekommenderas att man ska lägga sin medicin i tandborstglaset för att komma ihåg den, men ibland är det mer effektivt att lägga tandborsten i medicinskåpet eftersom den signalen är tydligare.
Nu ska jag belöna mig med en stund på rygg och en meditation eftersom jag skrivit en text. Och sen lura upp kroppen från golvet med löftet om elvakaffe.¨