• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Akta ögonbrynen, för allt i världen!

  Har du hört talas om flamberad spagetti? Eller är det ett skämt?

  Akta ögonbrynen, för allt i världen!

  Häromdagen var jag bjuden på höstpromenad med mat och dryck, mycket trevligt. Min kära kusin hade bjudit in några "glada ungdomar", varav de allra flesta hade uppnått en aktningsvärd ålder av minst 65 år, kanske till och med över 70. Vi satt ute till sent och njöt av den ljumma septemberkvällen som krävde tända ljus men inga värmande plädar.

  "Hur är det nu med Icakuriren, hur mycket brukar ni skämta med era läsare?" undrar min bordsgranne.

  "Hmm, skämta? Nja, det brukar vi inte göra direkt …"

  "Jo, för jag provade ett av era recept, flamberad spagetti med köttfärssås, jag älskar spagetti bolognese och det lät fantastiskt. Men det blev ju helt oätligt! Jag fick inte fyr på den där spagettin utan fick hälla på mer och mer konjak … Det smakade hemskt! Var det verkligen på allvar eller var det ett aprilskämt som alla förstod utom jag?"

  "Oj då, det låter inte så bra men jag ska se om jag kan hitta receptet, kanske var det köttfärssåsen som skulle flamberas. När var det du läste detta?

  "Ja, jag var 17–18 år så det var väl en 50 år sedan … Kan jag ha läst så fel? Jag har grunnat på det där sedan dess …"

  Kära läsare, kanske minns du receptet? Har du någonsin hört talas om flamberad spagetti? Hör av dig till mig, så min nya vän kan få ett svar! Jag sätter mitt hopp till er.

   

  Det här intressanta samtalet fick mig att minnas min pappas paradrätt: flamberad pepparstek. Då var det fest hemma hos oss! Receptet hade han fått från kocken på någon restaurang han besökt och där denna läckerhet serverats. Tärnad oxfilé, finhackad och stekt lök, generöst med grönpeppar i en mustig sås – och så pricken över, konjaksflamberingen. Imponerande, nervöst, gudomligt gott.

  Jag lovar att Steffo Törnquists dessert med flamberade clementiner i det här numret inte är på skoj! Du hittar det på sidan 30. Vågar du prova? Var försiktig så du inte bränner ögonbrynen eller gardinerna, det gäller att handskas varligt med levande eld. 

  Vi vill inte höra ännu en skräckhistoria om Icakurirens vådliga recept!

   

   

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!