Chefredaktör Åsa Holmström: “Att göra riskkalkyler är inte alltid så lätt”

Alldeles nyss fick jag äntligen S1. Den Magiska Spruta 1. Så fort meddelandet kom att vaccineringen var igång för min årskull så slängde jag mig...

Alldeles nyss fick jag äntligen S1. Den Magiska Spruta 1. Så fort meddelandet kom att vaccineringen var igång för min årskull så slängde jag mig in på nätet och bokade. Känslan var nästan obeskrivlig. En sorts eufori. En blöt filt lyftes av. Vingar växte ut. En värld öppnade sig. Jag visste inte ens att jag varit så tyngd innan allt plötsligt lättade. Jag har levt som i koma utan att märka det. 

 

Min dotter skrev ett sms: “Mamma nästa gång vi ses ska vi KRAMAS!” Jag grät en skvätt, fast jag inte alls är den lättrörda sorten. “Tårar ska sparas tills de fyller en hink”, som gammelmoster sa. Kom inte här och böla för ett skrubbsår, vänta tills du får böldpest. Kärva norrlänningar hela bunten i den delen av släkten. De bet ihop och kämpade på. 

Dagen D tvättade jag håret, tog fram den gula vårkappan och putsade skorna. Det är ju inte så ofta man träffar folk nu för tiden, tre minuter med en sjuksköterska kan mycket väl vara den längsta dejten den här månaden. Då passar det sig inte med hemmakostymen mysbyxor och tröja, verkligen inte. 

 

En nära väninnaskulle få spruta samma tid, fast på en annan vårdcentral. Vi skickade sms hela tiden. “Är det kö hos dig?” “Vilket vaccin fick du?” “Hur mår du?” Som skolflickor på dans utbytte vi varenda liten detalj. När hände det senast med ett besök på vårdcentralen? Eller ens med någon händelse i livet? Kan inte minnas. Jag blev full i skratt, men det visar också hur stort det här är i våra liv.

 

På min vårdcentralstod skylten: Du kommer att få Astra Zeneca. 

En lätt ilning. Som tur är hade jag gjort en riskanalys. Det var många nollor hit och dit och flera osäkra faktorer, men jag fick fram ett ungefärligt resultat: Cirka 0,001 procent riskerar den allvarliga biverkningen. Bara drygt 100 fall är hittills kända. 144 miljoner har fått covid, 3 miljoner avlidit. Valet för min del var plötsligt enkelt. Var och en bestämmer givetvis själv, se bara till att läsa på. Men att kassera vaccin som kan rädda liv är tragiskt, och riskkalkyler är inte alltid så lätta. Särskilt inte när medierna får en hundradels promille att framstå som en farsot. Man ska nog inte slösa med vare sig tårar eller larmrapporter.

Chefredaktör Åsa Holmström:
Scroll to Top