• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Johan Croneman: "Hur kunde hjärtläkaren få det så helt om bakfoten?"

  Vår krönikör Johan Croneman uppmanar våra läsare att läsa igenom sina sjukjournaler.

  Johan Croneman: "Hur kunde hjärtläkaren få det så helt om bakfoten?"

  Brukar du läsa din sjukhusjournal? Det borde du göra, av den enkla anledningen att där kan stå rätt mycket som du inte känner igen. Eller ens känner till, vilket du borde göra, eftersom det är dig det handlar om. Det är dig de för journal över.

  Gå till Vårdguiden 1177 och klicka på mina sidor, därifrån tar du dig in i systemet via bank-id eller mobilt bank-id. Ta en yngre släkting till hjälp om du tycker tekniken jäklas med dig.

  Jag har läst mina journaler, om än lite oregelbundet de senaste åren, och inte sällan blir man högeligen förvånad.

  En hjärtläkare skrev så sent som i början av sommaren att jag var rökare. Jag tror jag slutade 1996. Det blev kanske något enstaka festblossande emellanåt, men icke-rökare i över 20 år.

  Hur kunde hon få det så helt om bakfoten? Jag hade fått ett konstaterat förmaksflimmer, om jag röker eller inte är av rätt stor betydelse.

  Några månader senare kontaktade jag min gamla alkoholterapeut, som före detta missbrukare behöver man få prata med någon professionell ibland. Stämma av. Finns alltid nya frågor. Jag fick en ny terapeut, den gamla var upptagen.

  Efteråt läste jag vad hon hade skrivit i min journal: Inte en siffra rätt, kände knappt igen mig, hon hade missförstått det mesta. Det var rätt allvarliga misstolkningar, och extremt många avancerade slutsatser efter ett fyrtiofem minuter långt samtal. Jag blev chockad – och bytte genast terapeut.

  Jag har haft klippkort inom sjukvården de senaste åren, aortaväggen lossnade, ett gammalt opererat aneurysm i huvudet började plötsligt växa lite oroväckande, förmaksflimmer som sagt, alkoholproblem, depressions- och sömnutredningar.

  Och alla skriver journaler, ibland bara "anteckningar". I så gott som alla journalavsnitt jag läser hittar jag allt från småfel till hiskeliga missförstånd. Om jag i mitt jobb som journalist gjorde samma vantolkningar och hörde så satans fel skulle jag nog inte bli långvarig som reporter på fältet.

  Och knäckfrågan är givetvis: Gör de lika många slarvfel i sitt övriga arbete – eller anses journalskrivandet i läkarnas och sjuksköterskornas värld inte vara fullt så viktigt? Och när journalen sedan läses av nästa läkare och nästa, så står det ju vad det står – och varför skulle den tredje eller fjärde läkaren ifrågasätta den första…?

  Det går att få en rättelse, eller i alla fall en notering där det står att du inte är överens med vårdgivaren (enligt Inspektionen för vård och omsorg, IVO). Men det är givetvis en besvärlig process när du kanske redan är i ett tillstånd där dina krafter helt enkelt behövs till annat.

  Jag hittar i stort sett några uppseendeväckande fel i varannan journal jag läser om mig själv.

  Min uppmaning: Läs din journal. Se till att den är korrekt.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!