• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Chefredaktör Åsa Holmström: "Anfäkta och anamma, vad har de för sig på tv?!"

  Vår chefredaktör ifrågasätter dagens tv-tablåer som mer och mer riktar sig till en yngre målgrupp.

  Chefredaktör Åsa Holmström: "Anfäkta och anamma, vad har de för sig på tv?!"

  I somras skrev jag ett mindre fint ord i en krönika och fick en del skäll. (Hoppa över det här, ni som är känsliga, men det var ordet jäklar.) Min poäng var egentligen inte att svära, utan att vi blir så arga på ganska små bagateller och då använder kraftord. Jag tyckte att en liten svordom var en bra illust­ration till meningslös ilska. Senare skrev jag också om min svärfar prosten Sven som en gång sa: "Vi ska inte svära i kyrkan, men utanför är det ibland på sin plats." Ganska roligt sagt av en gammal präst, tycker jag. Men så var han också en tolerant hedersman. Men några läsare reagerade och skrev att svordomar utarmar språket.

  Min överman på svordomar finns dock: kapten Haddock, den koleriske och sällan nyktre sjöbussen i serieböckerna om journalisten Tintin. Haddock, han kan konsten att svära så det osar och ändå berika språket!

  Nu, i coronans tid 2020, med hundratals timmar framför tv-apparaten (i brist på annat), är det hög tid att citera kaptenen: Grisbukar! Skäggsimpor! Sötvattenspirater! Galoschkäftar! Kräkvinspimplare! Vad har ni egentligen för er på televisionen?!

  Ja, jo, jag vet ju. Ni jagar yngre tittare. En fåfäng jakt skulle jag vilja säga. Och på vägen tappar ni oss gamla trogna hundar som lydigt tassar till apparaten varje kväll och knappar på. Här kommer ett gratistips från coachen: Mina vuxna barn har inte ens en tv. Som de flesta unga tittar de på datorn, helt utanför tablån. Så flytta flamset till play och sänd kvalitetsprogram i ordinarie sändningar.

  Nu ska vi se vad kvällen bjuder på… Bäst i test (programidé: Skräniga kändisar gapskrattar åt varandra), Biggest loser (överviktiga människor förnedras och gråter), Sveriges starkaste familj (ungdomar rullar bildäck genom snö), Au pair på Hawaii (finska flickor rusar runt i lyxiga villor), Mästarnas mästare (avlagda idrottare utför meningslösa prov), Wahlgrens värld (programidé oklar). Jag blir alldeles matt. Vad sägs om en bra långfilm, med en sammanhållen handling? Nej förlåt, skojar bara.

  I skrivande stund läser jag att tv vill lägga ner Det ­sitter i väggarna och ersätta programmet med något för en yngre publik. Men beslutet har mötts av folkstorm. Vi ger inte upp, eller hur?!

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!