• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Chefredaktör Åsa Holmström: "Hur kunde jag glömma byxorna på akuten?"

  Vår chefredaktör med ett sammanfattat råd - håll koll på blodtrycket!

  Chefredaktör Åsa Holmström: "Hur kunde jag glömma byxorna på akuten?"

  En morgon kan jag helt enkelt inte stå på benen. Något konstigt har hänt med mitt knä. Jag ringer vårdcentralen. Ingen akuttid. "Ring i morgon." Jag ringer. Ingen tid. "Ring i morgon." Så går det på. De vanliga tiderna hos husläkaren är fullbokade månader framåt. Och alla vet ju att det är förbjudet att belasta den riktiga akuten om det inte är ABSOLUT NÖDVÄNDIGT. Efter två veckors ringande får jag äntligen en akuttid på vårdcentralen.

  Stapplar in. Benet är nu ganska likt en telefonstolpe, uppsvällt och går liksom rakt ner i skon utan minsta tecken på att det borde finnas en vrist. Knät har fått en boll-liknande form och är lite i konsistensen som en manet. Löst och degigt. "Det här var INGEN BRA STRATEGI", säger doktorn upprört. "Det kan vara en blodpropp och DU KAN VARA DÖD inom några timmar. Åk direkt till akuten!" Stresspåslag!! Blodtrycket är nu på farliga nivåer. Funderar ändå på att hinna med ett viktigt möte, och sedan akuten – den så kallade förträngningsmekanismen. Sansar mig och beger mig mot sjukhuset. Glömmer id-handling, kontokort och busskort. Får vända hem igen. Träffar en granne som skjutsar in mig.

  Blodtrycket har nu sannolikt slagit rekord. Jag känner tydligt olika blodproppar rusa runt i kroppen. Vacklar in på akuten och får komma till röntgen. "Ingen blodpropp men en cysta som satt sig illa. Ofarlig men ond", säger doktorn. Jag drabbas av yrsel. Cysta? Ond?! Lyckas få på mig skorna och hasar ut i korridoren. Efter mig rusar läkaren och ropar: "Vänta, vänta, du glömde brallorna!" Hon stirrar på mig och tillägger: "Och du, glöm inte hålla koll på blodtrycket!"

  På apoteket försöker två i personalen med visst våld pressa in mitt telefonstolpsben i en stödstrumpa. Omöjligt. Många kunder tittar intresserat på. Och nästa dag, på väg till jobbet, är jag tvungen att låna en kundvagn hos Ica och använda som rullator. Folk stirrar men visar ändå viss respekt när jag skramlar fram med min Ica-rullator, som ett slags hyfsat klädd baglady.

  Jag haltar vidare och får på köpet en tankeställare hur det är när livet inte går på räls. Och jag förmedlar härmed doktorns råd – glöm inte hålla koll på blodtrycket. Bästa tipsen finns längre fram i veckans tidning.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!