• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Chefredaktör Åsa Holmström: "Att lyda sig själv kan vara helt omöjligt"

  Åsa Holmström om att vara sin egen chef och att arbeta hemifrån under pandemin.

  Chefredaktör Åsa Holmström: "Att lyda sig själv kan vara helt omöjligt"

  Det är hopplöst att vara chef över sig själv! Det kan jag konstatera efter några månaders jobb i karantän. Det spelar ingen roll hur jag än försöker. "Gå till skrivbordet och slå på datorn" säger jag strängt till mig själv varje morgon. Men lyder jag? Icke. Benen går liksom av sig själva mot kylskåpet. "Snart en härlig macka, men först några mail", säger jag eftersom jag lärt mig att morot är bättre än piska. Men det är som förgjort. Att leda andra kan vara lättare än att lyda sig själv. Mina medarbetare är positiva och samarbets­villiga, men inte jag. Jag vägrar helt enkelt läsa den ekonomiska rapporten på oändliga Excel-dokument.

  Istället dyker jag ned i den betydligt roligare brevhögen från er läsare. Jag blir upplyft, peppad, glad – och ibland förstås ledsen, när vi får skäll. Men de flesta brev är uppmuntrande, och ibland undrande: "Hej Åsa! Tack för en helt ok tidning. Vore dock intressant att veta om det är vår framlidne vän Samuel Göransson som snidat triptyken du hade i bild i nr 22" skriver Anna-Lena Johansson. Och visst är det Samuel! Jag älskar den guldiga triptyken. Ett annat fantastiskt träkonstverk av Samuel finns att beskåda i Vist kyrka söder om Linköping. Där hans son Per målat taket. Och min svärfar Sven var kyrkoherde.

  Många brev innehåller idéer. Som Stefans: "Ta inte upp plats med sådant nys som att testa SKOHORN. Ett typiskt i-landsproblem! Gör en undersökning av naturgodis istället." Sagt och gjort, här kommer den. Eller Liza i Falun: "Snälla, gör en intervju med Bengt ­Ohlsson." Bra idé och varsågod! Bengt har en hel del intressant att säga. Som "Människor är väldigt snabba att upphöja sina egna livsval."
  Och "Alla mår bra av att lyfta blicken och se andra." Jag känner mig genast lite skamsen. Lyfta blicken. Respektera andras livsval. Som barnens. Ibland lättare sagt än gjort.

  Jag kan också meddela att jag helt oväntat bytt sida: Från extrovert till introvert. Sannolikt ett resultat av karantänen. Jag måste uppskatta ensamheten, så då gör jag det. För en gångs skull lydigt. Vilken personlighetstyp är du själv? Testa dig själv här!

  Ja, ni ser hur bra det blir när ni är med och tycker till. Så kom med fler idéer!

  Åsa Holmström, chefredaktör Icakuriren
  asa.holmstrom@icakuriren.se

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!