Lisa Förare Winbladh: “Hon var ett av de första offren för internetmobbning”

Monica Lewinsky blev världskänd över en natt – praktikanten som förälskade sig i sin chef – i flera år var hon en av USA:s mest hatade och hånade kvinnor.

Lisa Förare Winbladh:

Varje gång man hittar en kvinnlig förebild växer man en smula. Det behöver inte vara en perfekt person, bara en person som envetet gör sitt bästa. Eftersom jag hänger lite på Twitter har jag hittat en mycket ovanlig. Monica Lewinsky. Ni vet: den amerikanska praktikanten i Vita huset som blev känd för att hon nästan fick en president på fall. Utan att ens vilja det, det var ju hon som föll för honom. 

Hennes brott bestod alltså i att hon som tjugotvååring blev kär i sin mer än dubbelt så gamla chef, Bill Clinton, och inledde en relation med honom. Straffet var att i flera år vara en av USA:s mest hatade och hånade kvinnor. 

När affären avslöjades 1988 valsade Lewinsky runt på förstasidorna, karikerades i otaliga skämtteckningar. Även de mest pryda fick en fullgod anledning att ogenerat diskutera oralsex och var man kunde tänkas stoppa en cigarr.

Bill Clinton hamnade i blåsväder för att han ljugit om deras relation, men han satt kvar som president. Världens mäktigaste man turbopudlade, borstade av sig stridsdammet och ångade vidare. Monica Lewinsky trycktes ner på knä i gyttjan, mycket på grund av nypåfundet internet som gav hatet vingar. Hon överlevde det värs­ta genom att ägna sig åt hängiven stickning. 

Så följde fem år av hektiskt socialt liv, kantat av kontroverser och misslyckade försök till nya karriärer. 

Till slut flyttade hon till London och tog en master i socialpsykologi. Och var tyst i tio år. Idag arbetar hon framgångsrikt mot internetmobbing, hon var trots allt ett av de första offren som nära nog krossades. Hon kallar sig aktivist och ger tröst åt dem som befinner sig på absoluta botten. Det finns en väg tillbaka från hat till självrespekt, är hennes budskap. 

“Förtjänar vi henne ens, hon äger Twitter”, skriver en vän när Monica Lewinsky twittrar ännu ett själv­ironiskt cigarrskämt på Twitter. Hon äger så oändligt mycket mer än Twitter, hon äger sitt förflutna. Inga råa skämt om henne kan överglänsa hennes egna. Hon har skrivit om sin historia till att handla om återupprättelse, inte genom andras välvilja utom genom att envetet insistera på att hon är mer än förbrukad rekvisita i mediecirkusen.

Andra kvinnor gör likadant: äger istället för att låta sig förnedras. Artisten Sia Furler twittrade ut en nakenbild på sig själv när en smygfotande slemhög försökte sälja den till hennes fans. 

“Spara pengarna, här är den gratis. Varje dag är julafton”, skrev hon. 

Sia hyllades. Det går helt enkelt inte att skamma de skamlösa. 

Kanske är de överväldigande förebilder. Fast vi behöver inte alla ha Monica Lewinskys tjocka hud, styrka och mod – det räcker långt med att hon finns där för oss. Jag nöjer mig med att beundra henne på håll. 

Och dag för dag bli lite mer skamlös.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top