Solja Krapu-Kallio: “Man väljer en dröm som är inom räckhåll”

Vår krönikör tror att vi väljer våra drömmar. Håller du med?

Solja Krapu-Kallio:

För ett tag sen gjorde jag författarbesök på skolor och elever fick ställa mig frågor. En elev frågade om jag hade mitt drömjobb. Och ja. Jag känner att jag har det. Men vad drömde jag om som barn, vad ville jag bli? Hur fungerar det där egentligen?

Jag tror att vi väljer våra drömmar. Och bra det, för det finns en risk att de blir sanna. Till exempel skulle det aldrig ha fallit mig in att drömma om att bli… backhoppare. Vilken tur för mig, för antagligen skulle jag slagit ihjäl mig vid första försöket. De drömmarna passar någon annan.

Ofta är drömmarna realistiska. På det sättet besparar man sig själv från besvikelser. Man väljer en dröm som på något sätt är inom räckhåll. Jag minns när jag som barn såg balettdansöser på teve. Det såg så vackert ut. Men snabbt förstod jag att för att lära sig dansa sådär borde man satsa stenhårt och kanske gå nåt slags dansskola till att börja med. Någon sådan fanns inte i min värld. Så jag skippade drömmen om en danskarriär och fortsatte med att skriva dikter.

Filmstjärna då? Skådespelare? Stå på en scen? Men på teve visade de en film där en blond aktris höll i ett långt munstycke och rökte en cigarrett. Tänk om man inte röker, sa jag till min syster. Det kanske krävs för filmen, sa hon. Så jag avstod från Hollywood. Sångerska? Då måste man kunna sjunga.

Jag skrev berättelser och dikter. I Sverige bytte jag språk och trodde att författaryrket var uteslutet. Men drömmen om att skapa något själv fanns hela tiden i bakhuvudet. Det blev en del av min identitet, och summan av många små val ledde åt samma håll. Om jag idag stannar upp och tittar bakåt kan jag se en tydlig riktning, det här är mitt drömjobb. Jag skriver. Och får uppträda inför publik utan att behöva sjunga eller skådespela. 

Det finns de som drömmer om att dyka i vattenfyllda grottor för att rädda människor. De som vill handla med värdepapper. Köra skogsmaskiner. Det finns de som drömmer om att fara ut i rymden, tillbringa ­oöverskådliga tider i trånga utrymmen i det oändliga världsalltet. Fascinerande, men inget för mig. Det finns människor som vill bli politiker och presidenter och styra världen trots att de samtidigt blir hårt genomlysta, granskade och kritiserade. Det finns sådana som drömmer om det.

Och vilken tur att vi kan och vill olika saker. Därför är världen full av revisorer, flygvärdinnor och byggnadsingenjörer. Och andra drömjobb som vi inte ens kan föreställa oss.

Missa inte vår nya podd Fikakuriren! Här kan du lyssna på avsnittet där Linda Skugge träffar Nina Åkestam:

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top