• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Linda Skugge: Som jag tjatade om min geniala affärsidé…

  Linda har i efterhand insett att hennes geniala affärsidé inte var så genial, utan snarare en indikator på att hon inte var hundra procent frisk.

  För ett par år sedan hade jag en så konstig affärsidé, som jag jämt tjatade om inför vänner och kollegor, men som ingen förstod vitsen med. För mig var den helt självklar. Så självklar att jag fann det mycket märkligt att det inte redan fanns. 

  Idén gick ut på att få sova och värma sig på arbetstid. Ni hör ju hur genialt det är, tänker jag nu väldigt ironiskt, då jag faktiskt är hundra procent frisk vid det här laget.

  Det var jag inte då, när min utbrända hjärna mejslade fram affärsidén som helt enkelt var ett slags hotell fast mer som rör, jättevarma rör, där utmattade och bottenfrusna citymänniskor skulle kunna få chansen att ta en powernap, kanske på lunchen, eller på en rast, i extrem värme (lite som sådan där het yoga), för att sedan orka arbeta resten av dagen.

  Så här i efterhand kanske man kan tycka att bara det faktum att jag så ofta pratade om det här "värmehotellet" var en indikator på att jag verkligen inte var hundra procent frisk, så som alla läkare jag sökte hjälp hos påstod. Om man hela tiden, verkligen hela tiden, tänker på hur man ska orka arbeta en hel dag utan att få sova och fryser så mycket att man drömmer om att få ligga i en bastu för att tina upp är man nog ganska långt ifrån frisk.

  Istället för att realisera min affärsidé brukade jag gå hem till min bror som bodde i närheten av kontoret för att smygsova. Utan det hade jag kollapsat. And­ra gånger brukade jag gömma mig på en parkbänk skymd bakom en stor syrenhäck vid Johannes kyrka i centrala Stockholm. Bara jag fick somna till lite grand kunde jag genomföra resten av dagen. Och jag var ju helt frisk, sa alla läkare. De om några borde ju veta med sin långa utbildning. 

  Nu, flera år senare, när jag är frisk, för att det visade sig att det faktiskt var sjukt att drömma om ett värmehotell, och när jag fått rätt behandling för sjukdomen som jag hade, har jag plötsligt fått en ny affärsidé.

  Den kom till mig när jag upptäckte hur extremt bra jag mår av att befinna mig i en direktsändning, eller talande på en scen framför publik. Jag som lider av ett stressrelaterat tillstånd som är svårt att behandla med den föreskrivna medicinen har hittat ett eget botemedel. Den stressiga situationen som en direktsändning eller en föreläsning innebär stänger liksom helt av min egen kropps stress.

  Det som gör susen är att jag med gott samvete kan stänga av telefonen och bara fokusera på vad jag ska säga – där och då. Ingen kan nå mig, ingen kan störa, ingen kan komma med en massa krav eller måsten. Det enda som finns är nuet. Jag tvingas helt enkelt in i flow.

  Tänk om det funkar på fler än mig? I så fall finns det ju något här, något som går att utveckla till en affär. Då skulle innovativa läkare kunna skriva ut, inte bara motion och kultur på recept mot stressrelaterade åkommor, utan även scenframträdanden.

  Vad tycker ni? Låter jag hundra procent frisk?

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!