• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Johan Croneman: "Tomtar som han gör mig dödsförskräckt"

  Icakurirens krönikör reagerar på att Stockholms kulturborgarråd, Jonas Naddebo (C), vill privatisera Stockholms bibliotek.

  Jonas Naddebo (C) hade inte varit många timmar på jobbet som nytt kulturborgarråd i Stockholm innan han vädrade sina ambitioner: Han ville privatisera Stockholms bibliotek.

  Jag tillhör inte den del av kultureliten som så fort tillfälle ges måste predika för världen att "människan dör utan kultur". Nej, det gör man inte. Man dör av sjukdomar och svält, och av en massa andra skäl, men: Kultur kan vara viktigt, kultur kan hjälpa oss förstå både oss själva och omvärlden, och den sprider glädje och skänker frihet och utmanar våra invanda föreställningar – bland mycket annat. Det är klart att det kostar, det kan till och med kosta rätt mycket, i nästan alla kulturer har det historiskt sett också alltid lönat sig att satsa på kulturen. Människor har känt sig rikare, av samhällen som brytt sig om sina medborgare.

  Jonas Naddebo tyckte också att Kulturhuset och Stockholms Stadsteater kostade för mycket för skattebetalarna, man kunde få mer för pengarna. Man kunde spara. Och framför allt: Man kunde låta privata mecenater få ta hand om finansieringen.

  Innan han sade ett enda ord om kultur, innan han presenterade en enda idé, eller en enda vision, innan han blottade en enda tänkt tanke om kultur så ville han – spara.

  Poeten och kulturskribenten Malte Persson skrev på Twitter, och jag skriver under på det: "Jag har ändrat mig. Vi kan testa att privatisera biblioteken. Om vi samtidigt testar att förstatliga bankerna."

  Kulturekonomidebatten är alltid bakvänd och drivs konsekvent av människor som i kultur bara ser en kostnad – någonstans inbillar de sig att all kultur skulle kunna vinstmaximeras, bli lönsam, och den tanken är nog tveklöst en av de mest korkade som någonsin tänkts. Ska vi släcka ner all kultur som inte lönar sig, som inte bär sina egna kostnader?

  Menar de verkligen det? Ja, de menar verkligen det.

  Det första Jonas Naddebo gör på sin första dag på jobbet som nytt kulturborgarråd i Sveriges största och viktigaste kulturstad är att han bekänner att han a) Inte förstår något enda litet av vad kultur är b) Inte förstår något enda litet av vad kultur kan vara c) Inte förstår något enda litet av vad kultur måste vara – för att vara kultur.

  I Sverige har vi haft en radda av pinsamt okunniga kulturministrar som haft noll koll på just kultur – på kommunal nivå tycks man utse den som senast läst en bok. Eller hyrt en VHS.

  Jo, jag är faktiskt skrämd, på allvar, det är inget jag försiktigt koketterar med, och jag överdriver inte det minsta. Jag är dödsförskräckt! Människor dör inte utan kultur, men samhällen utan kultur förfaller, och samhällen utan kultur dör långsamt sotdöden.

  Dödgrävarna är tomtar som Jonas Naddebo och hans räknenissar.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!