• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Linda Skugge: "Ursäkter till min vuxna dotter"

  Efter att ha läst Fredrik Backmans "Saker som min son behöver veta om världen" blev Linda Skugge inspirerad.

  Jag läser Fredrik Backmans Saker som min son behöver veta om världen där han inleder med ett förlåtelsebrev till sin snart tvåårige son. Jag ber om din förlåtelse, skriver han, sedan börjar en lång litania om hur han kommer för sent första gången de är bjudna till ett födelsedagskalas, om hur han blir lite för full, om hur han har en pinsam t-shirt (med något tjockisskämt) och jag blir så inspirerad att jag härmed vill bjuda på ett tal till min vuxna dotter.

  Jag vill börja med att be om ursäkt för att jag alltid kommer för tidigt. Förlåt för att jag har en medfödd defekt som gör att jag är så präktig att jag går upp klockan 05.15 för att läsa.

  Förlåt för att jag inte dricker alkohol och inte kan dra några pinsamma på fyllan-fräckisar. Förlåt för att jag inte bara kommer för tidigt till alla föräldramöten, jag har dessutom med mig en sittdyna så jag inte ska bli kall om rumpan och få urinvägsinfektion (som jag tyvärr ofta får och som du säkert kommer ärva, jag har fått den svaga blåsan från min mormor, din gammelmormor som tyvärr inte längre finns med oss) och har dessutom med mig eget fika då jag inte äter gluten och laktos och termos med te då jag inte dricker kaffe. Örtte dessutom. För det lilla koffein som finns i te påverkar min sömn om jag dricker det alltför sent på kvällen.

  Förlåt för att jag bara tänker på katastrofer.

  Förlåt för att jag aldrig tappar bort något, trots att jag vet att alla eftersträvar att vara en skön slarver som drattar på ändan och klantar till det och tappar bilnyckeln så att alla andra känner sig avslappnade och sköna.

  Förlåt för jag är så okvinnlig och inte har några "väninnor".

  Förlåt för att jag aldrig "klär upp mig".

  Förlåt för att jag bara har ett par skor.

  Förlåt för vi har det så fult hemma och att jag inte är intresserad av inredning utan bara av böcker.

  Förlåt för att jag köper den billigaste maten.

  Förlåt för att du inte fick ta den där bilen till Way out west. (Jag tänkte på att jag med nytt körkort fick köra till Dalarocken, det borde jag inte ha fått.)

  Förlåt att jag tjatade så om reflexer och hängde dem på alla jackor i september, sedan tog jag bort dem i april och la dem i en påse som jag aldrig tappade bort.

  Förlåt för att jag har kvar samma reflexer år efter år.

  Förlåt för att jag har kvar samma nagelsax som jag köpte för arton år sedan när du var nyfödd och som jag klippte dina sylvassa bebisnaglar med.

  Förlåt att jag tvättade lakanen en gång i veckan klockan 06.00 under hela din barndom. Men jag kom på hur smart det är att gå ner en timme innan tvättstugan "öppnar" för att slippa träffa någon granne.

  Förlåt för att jag inte förstår konceptet "present" eller "överraskning". Jag tyckte att det var "mer praktiskt" om jag köpte något du behövde och ville ha och därför visste du alltid vad du skulle få. 

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!