• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Linda Skugge: "Jag tänker ofta på det pickande hjärtat"

  Linda Skugge berättar om att hon var med om ett utomkvedshavandeskap för 16 år sedan.

  En bestämd knackning på axeln och sedan ett: "Vet du att du räddade mitt liv?"

  "Va?" sa jag.

  "Om du inte hade berättat om att du fått utomkvedshavandeskap hade jag inte känt till det och då hade jag dött."

  En välkänd och storsäljande deckarförfattare – som kan få vara anonym här – stod framför mig under en välbesökt boktillställning. Hon berättade om sin dramatiska upplevelse av utomkvedshavandeskapet med tillhörande akuta operation. Men allt gick bra, hon överlevde. För att hon visste hur hon skulle göra och sökte vård i tid.

  Sedan övergick hon till att förkasta regnovädret eftersom – som hon sa – "regn får mitt hår att förvandlas till könshår". Hon var en av huvudattraktionerna och ville naturligtvis se så bra ut som möjligt på scenen. Det gjorde hon. Hon ser alltid fantastisk ut.

  Utomkvedshavandeskap är när ett befruktat ägg fastnar utanför livmodern, ofta inne i äggledaren. Det kan bli livshotande om äggledaren brister. 2–3 procent av alla graviditeter är ett utomkvedshavandeskap.

  Jag var med om ett sådant 2001. Eftersom min äldsta dotter då var ett år gammal visste jag hur en graviditet känns. Jag hade alla typiska symtom som oerhört ömma bröst och magen var spänd och tung. Men – jag testade negativt på alla graviditetstester. Både hemma och hos två olika MVC. Jag gjorde också två ultraljud som båda visade samma sak. Jag var inte gravid. Även blodprovet visade negativt, jag hade inget ökat graviditetshormon.

  "Du är inte gravid, men du är ung, gå hem och testa igen", sa de uppmuntrande.

  Men som tur är gav jag mig inte, jag förstod ju att något var riktigt fel. För så som jag mådde mår man absolut inte som icke-gravid. Jag gissade på utomkvedshavandeskap och tog mig till sist till Danderyds gynakut där de uppenbarligen har bättre ultraljudsapparater för de såg omedelbart ägget som hade fäst långt ut på min högra äggledare.

  Jag var i vecka åtta och det pyttelilla fostrets hjärta pickade sturskt, sa de. Men det fanns ju inget att göra. Operationen blev akut och jag minns att jag i mitt omtöcknade tillstånd godkände att de fick filma. Läkaren ville dokumentera det ovanliga att hjärtat fortfarande slog så sent som i vecka åtta under ett utomkvedshavandeskap.

  Betänk då att inga graviditetstester jag gjorde visade positivt. Livet är märkligt. Minst sagt.

  Hade jag lyssnat på de två första gynekologerna och trott att jag inte varit gravid och kanske fått för mig att åka ut till en stuga i skärgården, långt från sjukhus, vet jag inte hur det hade slutat.

  Trots att jag var tvungen att operera bort ena äggledaren hade jag ynnesten att få ytterligare två bebisar efter det. Så alla ni som har haft utomkveds, det kan gå att få fler barn. Det kan hända!

  Jag tänker ofta på det där lilla pickande hjärtat i vecka åtta, på det där lilla fostret som trodde att det skulle klara sig.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!