Lisa Förare Winbladh: “Möten gör mig oftast trött, förvirrad och småsur”

Icakurirens krönikör menar att det finns två olika typer av människor när det kommer till möten.

Lisa Förare Winbladh:

Det finns människor som älskar möten. Likt lyckorusiga bin i blommor dunsar de ner i möte efter möte. Ger sig varje gång av fyllda av söt nektar och erfarenheter som likt pollen kan befrukta vid nästa möte. Sen finns det sådana som jag. Möteshatare. Möten gör mig oftast trött, förvirrad och småsur. 

Författaren Paul Graham, som skrivit klokt om nödvändiga och onödiga möten, delar grovt upp människor i makers och managers. Det vill säga skapare och fixare. Låt mig först göra klart att båda sorterna behövs. Oavsett om det gäller en bostadsrättsförening, en Amnestygrupp eller ett stort företag. 

Fixare är projektledare, spindlar i nät som gillar att ha många bollar i luften samtidigt. De älskar möten. På jobbet är det betald arbetstid, på fritiden är det kvalitetstid. För skapare är möten nästan undantagslöst tidstjuvar. Skapare är alltså de som producerar: knappar kod, skriver text, sköter bokföring eller monterar skruvar i muttrar. De flesta skapare behöver ostörda arbetspass på flera timmar för att arbeta effektivt. Möten stjäl därför inte bara tiden själva mötet tar, utan ett helt pass. Ett enda lunchmöte kan rent av förstöra en hel arbetsdag. En del av oss skapare ser hela livet i längre pass, snarare än timme för timme. En träff med trädgårdsföreningen eller ett föräldramöte stör rytmen och friden för en hel kväll.

Därför lufsar skaparna ofta motvilligt in på möten, inte sällan med sluttande mungipor. En dålig utgångspunkt för att lära känna varandra, spåna idéer, hitta lösningar eller förhandla. För mig som frilansskribent är inbjudan till så kallade förutsättningslösa möten värst. Det innebär nämligen att fixaren inte ens tänker förbereda sig innan. Spännande, tycker hen. Respektlöst, tycker jag. Båda har rätt. Det är helt enkelt två arbetssätt och levnadssätt som kolliderar.

Finns det en lösning? Ja, flera! För det första handlar det om att inse skillnaderna i arbetssätt och personlighet – och att ha respekt för dem. Fixare bör planera mötet, förklara varför det är absolut nödvändigt och se till att man får det önskade resultatet. Hur många måste absolut vara med på möten? Är det smidigare att använda Skype eller en Facebookgrupp för att diskutera? Fixare kan också se till att möten läggs tidigt på dagen eller sent på eftermiddagen för att inte paja en hel arbetsdag för skaparna. En afterwork eller hundpromenad kan funka om det handlar om annat än arbete. 

Vad kan vi skapare göra? Till och med de enstörigaste vet innerst inne att möten behövs. I början av ett nytt projekt, i en ny arbetsrelation eller när en förändring står för dörren är det viktigt att känna in och lukta lite på varandra. Därför måste vi skärpa oss under nödvändiga möten och planera innan. Samt bjussa på ett och annat mysmöte. För att undvika onödiga möten är det vårt ansvar att vänligt förklara vår situation för fixarna. Till exempel genom att skicka dem den här krönikan. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top