• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Linda Skugge

  "Varje dag måste jag göra något lite läskigt"

  Romerska bågar som bot mot ångest? Hur då? Jag ska förklara. Varje gång jag ser Romerska bågar, vilket är ofta eftersom de finns synliga i mataffären varje dag, så vet jag att jag kommer att klara alla hinder och faror.
  En kompis sa att hennes bästa recept mot ångest är att "hoppa jättemycket bungyjump och åka fritt fall på Gröna Lund varje dag" och jag tror inte att jag har hört det sägas på ett bättre sätt.
  Mitt bästa tips är romerska bågar.
  Lösningen på gåtan är att utmana rädslorna och fobierna. Jag har så länge jag kan minnas haft en svår fobi mot mat som jag aldrig smakat förut. Som vuxen är fort-
  farande den där leken där man med ögonbindel på tvingas provsmaka olika saker, för att sedan gissa vad det är, det allra värsta jag kan tänka mig. När vi föräldrar förväntades delta i den leken på dotterns öppet hus så gick jag ut och gömde mig.

  När jag som liten åt hemma hos någon annan familj eller på något kalas fick jag lära mig att hantera att en stor tallrik med något ofattbart äckligt ställdes framför mig. Jag var tvungen att göra ett val, antingen äta upp och stå ut, och lära mig att det kanske inte var så farligt att äta saker som verkade äckliga. Eller så var jag helt enkelt tvungen att säga till de vuxna att jag inte klarade av att äta upp, och det var också lärorikt då jag lärde mig att det inte heller var så farligt att behöva säga det.
  Jag glömmer aldrig hur jag på ett kalas åt av det enda som bjöds, romerska bågar, och jag ryser fortfarande av hur illamående jag blev. Apelsinchoklad, så fasansfullt äckligt. Men jag blev starkare. Jag blev en krigare, antagligen en romersk krigare.
  Från den dagen är varje dag en romersk båge. Varje dag måste man göra något som är lite läskigt, något som utmanar, något som man inte dör av, men som stärker en.

  Mitt senaste bokfynd på biblioteket är Vanja Burdens bilderbok Kalas om Frans, Fred-rika och Cosmo som vill gå på kalas, men så finns det inget kalas att gå på så då
  börjar de i stället drömma om vilken mat de vill ha på sitt kalas och de dansar och finar sig och det kommer kusliga varelser och så tillkommer ett par cirkusbebisar som gör dödsföraktande tricks och det
  visar sig att det ju visst fanns ett kalas att gå på – deras egna som dessutom är stans bästa. En enormt fin bok om att leva i nuet. Exakt vad jag behöver. Romerska bågar och stans bästa kalas – just här, just just nu.

   

  Av Linda Skugge

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!