• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Linda Skugge

  "Hans ord kommer att bygga bo inne i barnen."

  Linda Skugge
  Linda Skugge.

  Jag har en spellista som heter "Linda kök" som jag spelar när jag lagar mat och diskar. Häromdagen berättade min yngsta dotter att hon också har den playlisten på sin ipad. På grund av att den är väldigt långt ifrån Loreen så blev jag väldigt glad. Min främsta uppgift som förälder är att visa barnen att det finns en hel värld där ute att upptäcka. Det där som inte ligger på topplistorna, som aldrig blir bestsellers utan det som är lite kantigt och annorlunda. Det där som verkligen berör.


  Därför smyglägger jag fram Shaun Tans fantastiska dystopi Sommarregler och jag vet att hans ord kommer att bygga bo inne i barnen och stanna kvar för alltid. Så där som märkligheter alltid gör och klyschor aldrig gör. Även Anna Höglunds ensamma tonårskanin i Om detta talar man endast med kaniner ligger och lurar på strategisk plats hemma. Anna Höglund skriver: "Egentligen gillar jag andra människor. Men jag behöver vara ensam för att inte tunnas ut."


  David Polfeldts Den svarta sjön med sin fantastiska kärleksförklaring till en bror och rätten att få vara den man är även fast man är sorgsen är vältummad.
  Nuförtiden är det allmänt känt inom psykiatrin att musik har helande effekter. Detsamma gäller all form av kultur. Kultur är något fundamentalt som behövs för att vi ska kunna fungera på alla plan, så att alla våra sinnen används.


  Nyligen fick vi på teatern, där jag jobbar, besök av en granne, en man från ett äldreboende. Han ville hitta ett samarbete och erbjöd deras stora scen till våra skådisar att repetera på – inför en publik bestående av de som bor på äldreboendet.
  Vi tackade ja på stående fot och blev lite blöta i ögonen av tanken på att de äldre med all säkerhet kommer att få uppleva fantastiska ögonblick.

  Vi började diskutera Allan Edwalls/Martina Montelius pjäs Limpan. Släckte Limpan själens ljus hos sin lille pojke eller råkade han döda pojken i bokstavlig mening? Så olika man uppfattar en pjäs, en text och så viktiga samtalen blir. Viktiga på riktigt långt ifrån nätets ytliga klick/gilla-sökeri.


  Vad hjälper en människa i djup kris mest: En fotbollsmatch eller en bok med ett innehåll som talar rakt in till hen? Vad får en människa som tappat fotfästet eller som söker djupare mening till livet att känna meningsfullhet: Melodifestivalen eller ett stycke musik eller en pjäs som ger hen en så stark igenkänning att det blir ett slags andlig upplevelse?


  Det staten gör när den stöttar kultur är att tända själens ljus hos oss alla. Det vi på teatern gör när vi låter våra skådespelare repa inför människorna på ett äldreboende är att ge balsam för själen hos de sjuka och kanske mildra deras dödsrädsla för åtminstone en liten stund.


  Och allt börjar med att alla skolor ska ha ett eget bibliotek och att vi föräldrar läser böcker för barnen – helst bortom topplistorna.

  Av Linda Skugge

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!