Men hur tänkte du nu?

Världen är full av människor som säger konstiga saker och fattar konstiga beslut. Men när grodorna blir för många blir nyfikenheten för stor.

Men hur tänkte du nu?
Katarina Mazetti
Katarina Mazetti

Men hur tänkte du nu?” … vill man ibland säga till personer som fäller överraskande yttranden.
“Nu ska vi satsa på spetskompetens! Vi lägger ner knattefotbollen och lägger alla pengar vi har på Zlatan! Han är ju Sveriges bäste fotbollsspelare och om tio år kommer han att vara fantastisk!”

Nä, han sa inte exakt så, Jan Björklund – han ville i stället satsa på spetskompetens på universiteten. En jättepott som bara skulle gå till de allra, allra bästa – gärna utländska forskare som kunde lockas. Fast han sa aldrig hur man skulle välja ut dessa bästa – vi har i gott minne skandalen häromåret då det visade sig att gubbarna i Forskningsrådsnämnden bara råkade fördela alla forkningspengarna till sina manliga kompisar…

Här är en idé! Varför inte satsa på universiteten i sin helhet i stället, så att de forskare som kämpar mot ständiga neddragningar där slipper lägga halva arbetstiden på att söka sponsorspengar från annat håll??

“Hur tänkte du nu?” vill jag fråga de politiker som just lagt ner undervisning i bild och musik i gymnasieskolan och snålat in mer och mer på musikskolorna. Har ni inte alls märkt att svensk musikindustri har dragit in nästan lika mycket pengar till landet som skogen och gruvorna? Och ni kan ge er sjutton på att de som spelat/komponerat har gått i musikskolan allihop!

“Hur tänker ni nu?” vill jag förresten fråga alla som så gärna surrar om flumskolan, den skola där jag själv en gång blev lärare och där vi för första gången lärde eleverna att ifrågasätta sanningar och använda även den högra, kreativa hjärnhalvan. Det var ju ur den skolan man hämtade det svenska uppsvinget i forskning, uppfinningar, vetenskap och kultur. Gav större nationalekonomisk utdelning än det tidigare rabblandet av psalmverser och multiplikationstabell.

Och ett stort fett “Hur tänkte ni nu?” skulle jag vilja fråga både regeringen och största oppositionspartiet när jag hörde att man i skön enighet ska satsa ofattbara 90 miljarder på nya JAS-plan. Visst – Sverige är hotat av mycket: klimatförändringar, globala ekonomiska kollapser, miljöförstöring – men inget av det där kan man skicka JAS-plan mot! Det är ett rent Lukasjenkotänkande: ni vet hur han skröt med att Vitryssland hade världens modernaste luftförsvar, ända tills ett litet femtio år gammalt enmotorigt propellerplan med två svenskar, en kille och en tjej, smög rätt igenom alltihop och bombade honom med nallebjörnar.
De två hade förresten också gått i flumskolan.
Ett litet vänligt “Hur tänkte du nu?” ville jag fråga barnbarnet, 6 år, som älskar sport och som ropade: “Pappa, kom och titta! Det är en kille på tv som hoppar stavhopp utan stav!”

Av Katarina Mazetti

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top