• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Jag smygfotade Gaby, 84

  I jakten på ungdom tycks vi numera ta till alla medel. Urtrist, tycker Elin Ek som inte drar sig för att smygfota naturligt åldrade stilförebilder på promenad…

  Krönika Elin Ek
  Krönika av Elin Ek.

  Jag satt i en tv-soffa häromveckan för att prata om min nyligen utgivna bok om tanter. Programmets tema hela veckan hade varit "Evigt ung", vilket hade stötts och blötts ur olika perspektiv. Bland annat berättade en av gästerna att hon hade sprutat in medel i ansiktet för att se yngre ut. Förutom min egen operationsskräck och aversion mot att spruta in någonting alls i min kropp – väcktes också min nyfikenhet över hur medlet skulle komma att påverka hennes utseendes olika åldersfaser. Kommer hon att se ut som 20 år resten av livet? Eller kommer hon att, om 5 år, plötsligt åldras 30 år och se mycket äldre ut än hon egentligen skulle ha gjort? Och tänk om det där utseendet som vi aldrig kommer att få se egentligen var hennes vackraste…?

  Jag funderar mycket över skönhetsideal och åldrande och nu ska jag erkänna att jag en gång faktiskt smygfotat en känd person av den enkla anledningen att hon var så in i Norden tjusig! Jag både skäms och är glad för att jag gjorde det.
  Jag tog nämligen en bild av nyligen bortgångna skådespelerskan Gaby Stenberg. Flera gånger hade jag mött henne på Östermalm här i Stockholm, och hon var så tjusig att jag bara häpnade och var tvungen att glo som ett fån varje gång vi möttes.

  Jag tittar på min lilla bild i telefonen. Hon har mörk kappa, ljus pälsmössa, fina curlingkängor, vita handskar, en sidenscarf i flera färger runt halsen och stora tonade solglasögon som ropar: Filmstjärna! Hon har vackert röda målade läppar och jag kommer ihåg att när hon gick förbi hängde en kometsvans av parfym kvar för en liten stund.

  För de flesta i min ålder är hon mest känd som riksragatan Beatrice Dahlén i såpan "Rederiet". Men en skådespelare berättade för mig att när Gaby stod på scen, oavsett vilken sorts pjäs hon medverkade i så fick hon alltid långskaftade röda rosor kastade till sig. Det ser man sällan nuförtiden.

  Att jag, mot mina principer att smygfota människor, ändå tog den där bilden beror på att jag saknar äldre kvinnor som skönhetsförebilder. Jag vill ha något att se fram emot! I vårt ungdoms- och modeinriktade samhälle går ju skönhet oftast ut på att föryngra, men jag gillar de olika åldersfaserna.
  Att en person som genom medicinska ingrepp kan vara 60 år men se ut som 20 tycker jag är tråkigt och ointressant, som att leva utan årstider. Jag vill inte ha sol jämt – jag vill ha skir förväntansfull ljusgrön vår i knopp, dallervarm sommar med mullrande åskkvällar, vindiga färggranna höstar med klar luft och kreativitet och tysta gnistrande snövintervallar med sovande jord. Ja nu är ni nog några som muttrar att jag "bara" är 34 år och jag antagligen kommer att känna annorlunda när jag är 44… men jag håller tummarna för att jag kommer att se ut som Gaby Stenberg när jag är 84!

  Av Elin Ek

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!