• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • ”Förr bjöd banken på tårta”

  Glöm tiden då banken bjöd på sparböcker och tårta. Numera riskerar man att slukas i räntegapets käftar. Dags att spara i madrassen igen?

  Katarina Mazetti
  Katarina Mazetti

  Nu är det dags igen. Bankernas räntegap har öppnats på vid gavel. Ni vet gapet mellan vad det kostar i ränta att låna och vad vi får i ränta på våra sparpengar. Jag föreställer mig det där gapet som en stor krokodilkäft som öppnar sig mer och mer, och i gapet dryper det av bonusar.
  Det är klart att man blir sur. De tar det som är vårt och hyr ut det till någon annan, och allt vi får är att betala för varenda förflyttning de gör av pengarna.
  Som om någon lånade vårt hus, hyrde ut det åt någon annan och håvade in hyran själva, samtidigt som de krävde oss på betalning för att de "förvaltade".

  Får nostalgiska flashbacks till Föreningsbanken där man fick kaffe och prinsesstårta en gång om året medan barnen fick sparbössor och ballonger.
  Någon förklarade tålmodigt hur de olika sparkontona fungerade, och alla var vi medlemmar. Hur gick det till när den och andra lilla sparbanken blev jätten Swedbank som rånade våra baltiska grannländer på allt de inte ägde?
  "Some will rob you with a six-gun, and some with a fountain pen", sjöng den amerikanske folksångaren Woody Guthrie efter börskraschen på trettiotalet. En del rånar dig med en bössa, andra med pennan. Fast i dag verkar det enklast att råna bankerna inifrån styrelserummen. Om en maskerad figur med bössa skulle komma in i en banklokal i dag skulle han få plöja sig igenom horder av rådgivare, "din alldeles egna bankman", för att ens hitta en kassa.

  Riktigt Arkiv X blir det när man läser om hur börsens pengar numera flyttas automatiskt jorden runt på bråkdelen av en sekund av datorer, utan ens något mänskligt tänkande inblandat. Det räcker med att någon mäklare i Tyskland råkar luta sig mot fel knapp på sin dator så går en hel landsända i konkurs.
  Ja, vad gör man? Går ut på gatorna med Occupy Wall Street-demonstranterna? Letar en inbrottssäker madrass på Ikea, att förvara pengarna i? Woody Guthrie, kom tillbaka!

  Hittills har jag varit för feg för att sätta sparpengarna i JAK-banken, ni vet den där medlemsbanken där man inte får någon ränta men inte behöver betala någon heller, om man lånar.
  Trodde lite vagt att det var någon flummig hippieuppfinning, men det var ju helt fel. De har funnits i närmare femtio år, gå in och kolla på www.jak.se!
  Och vad har man att förlora? Ränta på sparpengarna eller lönekontot har man ju inte fått sedan den tiden man hade små söta bankböcker, det känns lika avlägset som Hylands hörna och Elvisfrisyr.

  Just nu

  Tittar jag på denna vecka: Kunskapskanalen. Den enda tv-kanal som är fullkomligt oförutsägbar och där man hela tiden blir intresserad av saker man inte visste fanns.

  Av Katarina Mazetti

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!