Truls Möregårdh om pingis, kärlek och hyllningar: ”Finalen i OS var mitt livs största ögonblick”

Efter två OS-silver har Trulsfeber brutit ut i hela landet och bordtennis är större än någonsin. I Kina kallas han Gud. “Och på skolgårdarna i Sverige leker man Truls på rasterna“, säger Truls Möregårdh och skrattar, när vi träffar honom på besök i Stockholm.

Först blev det bara tyst. Hans blå blick flackade några sekunder som om han inte trodde sina ögon. Var det verkligen sant? Jo, Truls hade slagit världsettan i pingis Wang Chuqin. Och sedan kom en osannolik resa med seger på seger fram till silver i finalen.

– Pappa och mamma på läktaren skrek och själv grät jag av lycka, det var så mycket känslor. Finalen i OS var mitt livs största ögonblick, säger Truls Möregårdh och ser fortfarande tagen ut.

Och inte minst grät flickvännen Leah som flugit ner hastigt tillsammans med Truls storebror och tränare Malte som snabbt flugit till Paris inför finalerna.

Truls Möregårdh

Ålder: 22 år.
Familj: Pappa Karl, mamma Lena, bror Malte, bror Elis och flickvännen heter Leah Muskantor.
Bor: Eslöv och Malmö
Intresse, förutom pingis: Allmänt sportintresserad och gillar japansk animerad film.
Hemlig last: Godis. Särskilt svårt är det på fettisdagen, kan äta semlor på löpande band.
Äter: Min mamma gör en riktig bra nudelgryta.
Dricker: Nocco och vatten. Gillar inte vin, för surt.
Får man säga ping pong? Nej, det låter löjligt.
Aktuell: Dubbel silvermedaljör i OS 2024. Turnering i Kina och EM individuellt, 15–20 oktober i Linz, Österrike.

8 000 personer hyllade Truls på torget

– Hela OS-succén var ju väldigt oväntad. Det var ju inget snack om pingis före tävlingen och jag var ganska lågt rankad. Jag kom in lite som underdog i tävlingen och när jag fick lottningen med världsettan i andra omgången redan så kändes det väldigt tungt. Men när jag väl står där med en medalj så är det ju den största känsla en idrottare kan vara med om. Och det är svårt att ta in än idag.

Segerrusig trio. Truls med flickvännen Leah och Malte, bror och tränare. Foto: TT

Om han tidigare var välkänd i idrottsvärlden så vet nu alla vem Truls är. Hemma i Eslöv togs han emot av halva befolkningen när han kom hem. 8 000 personer hyllade honom på torget iklädda Trulströjor. Och sporten är nu större än någonsin i Sverige.


TÄVLING: Vinn Truls Möregårdhs signerade pingisracket!


– Det är som i en annan värld att gå runt på stan nu än före OS. Jag blir igenkänd hela tiden, och folk är så himla snälla och ger kärlek. Det är jättekul, säger han och ler som en förtjust pojke.

Spelar ”Truls”

Han är också stolt över att ha blivit en förebild och för att ha bidragit till att pingis har blivit stort igen.

– Jag hörde idag att på raster i skolan spelar man inte längre ”Kung” utan man spelar ”Truls”. De försöker imitera mig vid pingisbordet och det är väl det ultimata målet för en idrottsutövare att få folk att älska ens sport lika mycket som man själv gör.

Truls visar stolt upp sina två silvermedaljer. Foto: TT

Under OS så slog Truls ett slag som betraktades som OS bästa. Vissa beskriver honom som en trollkarl med sitt sexkantiga STIGA-racket. Som tänker annorlunda, håller racket annorlunda och slår slag som inte andra gör.

– När man möter mig så vet man att man måste anpassa sig efter mitt spel. Och för mig handlar det om att få fast motståndaren i det, säger han och ser plötsligt allvarlig och fokuserad ut.

Truls 3 tips till dig som är sugen på pingis

  • Hitta en klubb. Man är alltid välkommen oavsett ålder. Och de finns överallt.
  • Hitta ett bra racket. Jag rekommenderar självklart mitt sexkantiga från STIGA.
  • Ha kul!

När Truls var 12 år flyttade familjen från småländska Hovmantorp till Eslöv där bröderna Malte och Truls började spela pingis på allvar.

– Brorsan var jätteduktig när jag började spela och det var hård konkurrens, i allafall från min sida. Han krossade ju mig hela tiden, och jag var lika arg varje gång men lärde mig samtidigt något av det.

Idag är brodern Malte tränare

– Men det hade aldrig gått utan pappa och mamma. Mamma har skjutsat mig till varenda träning och tävling och pappa har stöttat och inspirerat enormt.

Också Truls berömda segergest, där han går ner på knä och sätter ena handen mot pannan, kommer från pappa Karl som gjorde det under syskonen Möregårdhs uppväxt varje gång han vunnit ett spel. Lite för att retas men nu har det blivit Truls sätt att hylla sin pappa.

Truls har signerat ett racket som du kan vinna i Icakurirens tävling!

TÄVLING: Vinn Truls Möregårdhs signerade pingisracket!


I och med de stora framgångarna planerar Truls för det ekonomiska, med målet att i framtiden bli ekonomiskt oberoende. Bland annat genom att satsa på aktier. Men han är också bra på att spara och har precis köpt en bostadsrätt i Malmö. Men flickvännen Leah bor ännu så länge kvar i Eslöv. De är vana vid att ha ett distansförhållande och tycker att det passar dem eftersom de båda är aktiva inom en sport som kräver många resor.

Truls förhållande med flickvännen Leah

– Jag träffade henne på en fest för tre år sedan och det klickade direkt. Hon bodde i Köping och allt började med ett särboförhållande men hon har senare flyttat ner till Eslöv.

Leah själv är rankad topp åtta bland kvinnliga bord­tennisspelare i Sverige och hon har bland annat vunnit SM i mixdubbel tillsammans med Truls.

– Vi hade nyligen träffats så det började starkt, konstaterar Truls stolt och fortsätter:

– Det har funkat jättebra med Leah och det är skönt att ha en trygghet som henne, både i karriären och privat. Och så förstår hon de speciella omständigheter som det innebär att vara idrottsman.

Hyllad hemma i Eslöv. Foto: TT

Många har noterat det armband som Truls alltid har på sig, två rader med olikfärgade plastpärlor med texten ”Fuck cancer”. Han började bära det när landslagskompisen David Andersson blev sjuk i leukemi vid 17 år ålder.

– Han var min vän och hans pappa var min tränare i Eslöv. Så jag började bära armbandet och valde också att bli ambassadör för ”Ung cancer”. David kämpade, är nu friskförklarad och spelar i högsta ligan. En fantastisk kille.

”Ska vara skraja”

I Kina där pingis är nationalsport finns 30 miljoner utövare och 10 miljoner ­licensierade spelare. Och den mest skruvade hyllningen till Truls kommer faktiskt från Kina där han till och med kallas för ”Gud”. Snacka om nivå.

–  Ja, det toppar nog listan av udda hyllningar, säger Truls och skrattar.

Närmast väntar en turné just i Kina där han bland annat ska möta Ma Long, världens bästa bordtennisspelare genom tiderna.

– Kineserna har ju varit överlägsna så länge så de tycker att det är kul när det kommer motstånd. Och jag känner att jag redan har visat att de nog behöver vara skraja för mig, säger Truls självsäkert.

Bordtennis är toppen för kroppen

Bordtennis håller kropp och hjärna i form. Kombinationen hand-öga stimulerar hjärncellerna och kan lindra symptomen på demens, Parkinson och MS. Det visar forskning från Fukuoka University i Japan, Karolinska Universitetssjukhuset och University of Colorado i USA där Dr Antonio Barbera är biträdande klinisk professor.

Enligt Dr Barbera ger bordtennis:

  • Bättre gångkvalitet
  • Ökad balans
  • Mindre muskelstelhet
  • Mer muskelstyrka
  • Större rörelseförmåga
  • Förbättrad hand-öga-koordination

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top