Morten Hee Andersen i Carmen Curlers: ”Jag blev chockad hur lik jag var Arne”

Har du sett den danska succéserien ­”Carmen Curlers”? Morten Hee Andersen som ­spelar den excentriske entreprenören har hel del likheter med sin rollfigur, inte bara utseendemässigt: ”Jag är också väldigt rastlös.”

Vi enas om att intervjun ska genomföras på någon sorts svensk-dansk blandning med engelska inslag. Med ­en svensk flickvän förstår Morten svenska bra, men det blir ändå en del missförstånd (från min sida!). Det var ju nära ett scoop när han förklarade att hans pappa var svensk, men det visade sig att han sa ”partner”…

Morten Hee Andersen

Ålder: 31 år.
Bor: I Köpenhamn.
Familj: Flickvännen Agnes Westerlund Rase.
Stjärntecken: Tvilling (precis som sin rollfigur som är mycket intresserad av horoskop).
Beskriv dig själv med tre ord: Dansk, rödhårig skådespelare.
Aktuell:  Spelar huvudrollen som entreprenören Axel Byvang i tv-serien “Carmen Curlers” (SVT). Serien är inspirerad av verkliga händelser.

Nåja, Morten Hee Andersen tycks även på telefon ha nästan lika mycket energi som direktören Axel Byvang, det kreativa geniet bakom världssuccéen Carmen Curlers (elektriska papiljotter). I serien – som bygger på en sann historia– får vi följa den vingliga färden fram till genombrottet. Det är en oerhört välgjord tv-serie, dessutom väldigt visuell med sina snygga miljöer, kläder och dansscener.

Serien är inspirerad av verkliga händelser. Carmen Curlers skapare hette Arne Bybjerg (t.v.), och som ni ser är Morten och Arne nästan kopior. I tv-serien är han omdöpt till Axel Byvang. Foto: TT och SVT.

– Jag visste absolut ingenting om Carmen Curlers innan jag fick erbjudandet om att spela med i serien, berättar Morten. Men när jag läste på så blev jag nästan lite chockad. Vi var ju väldigt lika varandra – jag och Arne, som han heter egentligen. Det var supersjovt! Superroligt!

Känner igen sig i Carmen curlers Axel Byvang

Egentligen brukar han inte leta efter privata likheter med sin rollfigur, men han kan känna igen sig i Axel Byvangs rastlöshet, säger han.

– Mitt eget tålamod är inte heller det bästa.

– Däremot har ju Axel ingen känsla alls för att han ofta kliver över människors privata gränser. Det har jag, hoppas jag.

Han gillar också att springa, precis som sin rollfigur, och löser även som Axel en hel del problem under löpturerna.

Morten Hee Andersen började scenskolan som 20-åring

I Danmark är 31-årige Morten Hee Andersen en mycket etablerad och populär skådespelare. Han kom in på danska scenskolan redan som 20-åring och var länge anställd på Det Kongelige Teater, motsvarande Dramaten. Sitt stora genombrott fick han som prästsonen i ”Herrens vägar”, som vi även sett i Sverige.

Själv drömde han länge om att bli skateboardproffs, men hemstaden Nyborg visade sig vara ett litet kreativt nav, och Morten blev snart uppsugen i olika amatörteatergrupper.

Hellre Jago än Romeo.
Morten föredrar att spela skurk, om han får välja bland Shakespearerollerna. Foto: TT

– Teatern var ett bra sätt för mig att bli av med all min överskottsenergi, säger han.

Bara 20 år och scenskolan alltså. Men snart insåg Morten att scenskolan skulle innebära fyra år på samma plats, så snabbt stack han iväg och backpackade ett par månader innan skolstarten. Under resan var han nära att drunkna i havet utanför Vietnam har han tidigare berättat, men den där händelsen har blivit överdriven, menar han idag. 

Blev retad som liten

– Ja, jag får se det som att ”Carmen Curlers” har blivit en stor succé, när de hittar tio år gamla radioinspelningar och gör nyheter av. Det var aldrig någon livsfara.

Helt sant är däremot att Morten, i likhet med rollfigur Axel, också blev mobbad som barn. I serien är det på ett väldig brutalt vis, men Morten var aldrig utsatt på den nivån.

– Jag var lite överviktig när jag var liten och blev retad för det. Samtidigt hade jag många vänner, så jag var aldrig ensam. När jag sedan började åka skateboard försvann alla extra kilon.

Flickvännen Agnes Westerlund Rase

Kanske får vi i framtiden se Morten även i svensk film. Han har fått erbjudanden, men de har inte klaffat tidsmässigt. Sin svenska tränar han med ”partnern”, alltså flickvännen Agnes Westerlund Rase som också är skådespelare.

Morten Hee Andersen, dansk skådespelare, tillsammans med svenska skådespelaren Agnes Westerlund Rase.
Morten med flickvännen Agnes Westerlund Rase. Foto: TT

De träffades för drygt två år sedan under inspelningen av ”Drottning Margareta”, men så mycket mer vill inte Morten säga om det.

– Vi har ett distansförhållande, men vi är mycket här i Köpenhamn.

Tränar på att röka

Han berömmer också Stockholm och all vacker kuperad natur i Sverige.

– Det är underbar att resa runt hos er, särskilt när man jämför med ”pannkaks-landet” Danmark, säger han och berättar om sin senaste midsommar som han tillbringade i Sverige, flitigt tränande på att röka pipa, på ett Axel-liknande sätt.

”Jag har nog alltid tyckt om mitt hår, även om det är rött”, säger Morten om sin relation till sitt eget hår.

Vill man hitta mer svenskkopplingar så har Morten också rätt nyligen spelat ”Skorpan” (”Tvebak” på danska) på scenen, i ”Bröderna Lejonhjärta”. 

– Jag minns så väl när jag satt och läste boken på ett café. När jag kom till andra kapitlet där Jonathans lärarinna skriver om honom efter att han dött i branden… tårarna bara rann, de gick inte att stoppa. Fantastisk bok, berättar Morten.

Men när denna intervju genomförs är det fullt fokus på fortsättningen (säsong 2) av ”Carmen Curlers”.

– Det är en intensiv inspelning, det går inte att slappna av, som Alex Byvang. Han står aldrig stilla, han kan liksom inte vänta en sekund. Det är samma energi som när du står på en teaterscen.  

Drömmer om Jago

Håret då? Vad har han för relation till sitt eget röda hår?

 – Haha, rolig fråga. Jag har nog alltid tyckt om mitt hår, även om det är rött. Länge klippte jag mig själv, men numera får jag ju hjälp.

I början av karriären drömde Morten framför allt om att spela ”the bad guy”.

– Men mest för att jag gillar att arbeta med material som jag kanske inte förstår på en gång. Skurkar är ofta mer komplexa, de har en konflikt med sig själva. Hjältar är enklare, det är rätt eller fel.

Så drömrollen är?

– Jago i Shakespeares ”Othello”. Hundra procent hellre det än Romeo, säger Morten Hee Andersen.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top