Gisela Ståle livnär sig på att brodera ut texten: ”De år som jag en gång förlorade har fått en mening”

För sex år sedan var hon utbränd som lärare och hade tappat hoppet. Ett enkelt broderikit för barn blev vändningen. Idag engagerar Gisela Ståles humoristiska broderier hundratusentals följare på Instagram: ”Broderierna har betytt ALLT!”

När Gisela Ståle broderat sin första text 2017 var hon fast. Kombinationen av att tänka ut en text med rejäl självdistans och humor och sedan mata på stygn efter stygn i timmar för att låta hjärnan vila, visade sig bli hennes väg ut ur det mörker hon kämpat så länge mot. Vi ställer 6 snabba frågor till Gisela.

Gisela Ståle

Ålder: 53 år.
Familj: Partner och två barn.  
Bor: Malmö
Gör: Konstnär, broderikomiker, tidigare lärare i svenska som andraspråk. 
Läser just nu: ”Är mor död” av Vigdis Hjorth.
Fritidsintressen: Älskar att lägga pussel, men ”behöver just nu något nytt”.
Instagram: @broderauttexten, med signaturen ”but”, där hon också då och då öppnar sin webbshop med broderiprints på T-shirts, väskor, kepsar etc 
Aktuell: Med boken ”Allt är perfeckt”, Bonnier Fakta.  Ambassadör för Mind, en ideell förening som arbetar för att främja, sprida kunskap om och ge stöd för psykiskt välbefinnande.

Började brodera när hon var sjukskriven

1. Din broderibana började när du mådde som sämst – berätta. 

– Jo, jag hade då varit sjukskriven i ett antal år och gjort flera försök att komma tillbaka. Jag tyckte mycket om mitt jobb som lärare, men hur jag än gjorde så sa det bara stopp. Jag kände en enorm uppgivenhet och hade faktiskt förlorat hoppet. Ingenting funkade, jag försökte bara överleva vardagen, mitt i familjelivet med två barn och partner. 

Det första broderiet betyder fortfarande mycket för Gisela.

– Samtidigt är jag en lösningsfokuserad person och insåg att jag behövde få till tillfällen då jag åtminstone stundvis kunde släppa oron. Med den ambitionen gick jag till en hobbyaffär, cruisade runt – och ögonen föll på ett litet broderikit med en blomma. Det kändes så enkelt och en fördel att det fanns ett färdigt, lite matematiskt mönster att bara följa. 

– Jag slog till, gick hem, öppnade kittet och såg då att blomman ju var skitful..! Jag tänkte: Varför ska jag brodera den när jag själv tycker att den är ful? Där och då bara hände något och orden ”Träl res dig” bara kom till mig, uppenbarligen. Jag googlade några broderitypsnitt och gjorde sedan ett litet stygn i taget. 

– Det där första lilla broderiet betyder fortfarande enormt mycket för mig. 

”Folk tror ju att jag skämtar när jag säger att jag försörjer mig på att brodera”, säger Gisela Ståle.

Inspiration till broderierna

2. Sedan du började lägga ut dina broderier på Instagram har det blivit över 1 000 stycken. Var kommer din humor och inspiration ifrån?

– Jag växte upp med en storebror som är jäkligt rolig, vilket tidigt slog an en ton för livet. Jag spanar alltid efter humor, dras till humor och mår bra av det.

– Sedan inspireras jag otroligt mycket av människor som går sin egen väg, som bryter mönstret. Jag jobbade på ett gruppboende för personer med intellektuella funktionsvariationer under några år – det var otroligt viktigt för mig. Jag menar inte att det var komiskt, utan att jag fick med mig en nyfikenhet för det som är annorlunda. Uppstår en situation på stan där andra drar sig undan, så lutar jag mig istället framåt och undrar ”vad händer här?” 

– Inspiration till texterna hämtar jag överallt – från situationer på stan, från film eller böcker. Men åtminstone femtio procent av mina broderade budskap kommer nog ändå från när jag får fatt på mina egna tankar. 

Ett av Giselas egna favoritbroderier. ”Jag gillar den här för att den signalerar att det aldrig finns några garantier för att något går bra, men alternativet är att inte göra nåt alls…”

– I broderierna försöker jag förmedla den där snabbt passerande tanken med ord i en vardaglig ton, som ”Asså …”, ”Nämen … ”, ”Vad fan …” som signalerar hur tankar kan uppstå mitt i språnget.

Livnär sig på att brodera

3. Nu har du 163 000 följare och en webbshop som du livnär dig på. Vad är anledningen till din popularitet, tror du? 

– Jag tror att folk intuitivt dras till när man får lov att skratta, framför allt när skrattet är sprunget ur att känslan innan var något obekvämt eller lite svårt. 

– Sedan är jag en väldigt genomsnittlig människa med en förmåga att sätta ord på saker. Det slår an en igenkänning hos många. Det jag känner och upplever är helt enkelt ganska allmängiltigt, med olika grad, så klart. 

”När jag får respons av igenkänning, när det blir tydligt att vi är många som delar det svåra, så blir det också lite mindre tungt och mindre ensamt att leva. Åtminstone för mig”, säger Gisela.

LÄS ÄVEN: Krister, 57, sa upp sig för att brodera på heltid


4. Responsen från dina följare – hur viktig är den för dig?

– Igenkänningen är en av de stora poängerna med mitt instagramkonto – de många kommentarerna visar att jag inte är ensam. Och när jag ser att jag uppenbarligen inte är ensam med en känsla – då kommer den här axelsänkningen med ett: ”Vad fasen, det är okej”. 

Det lugnar ju mig.

”Hade jag inte upplevt det mörkret, så hade jag inte kunnat göra det jag gör nu – vilket är läkande för mig personligen.” 

Terapeutiskt med humor

5. På vilket sätt är humor terapeutiskt? 

– Det är några led, ett när man hittar själva orden, kanske något specifikt man skäms över eller har det jobbigt med. Sedan hittar man en komisk twist på det – alltså, det är en berusande känsla! Jag som är nykterist sedan några år kan säga att när jag kommer på en bra text, det är så nära jag kommer en riktig berusning. 

– Sedan hade jag inte fortsatt om jag inte hade delat med mig av mina budskap. Kommunikationen är jätteviktig för mig. Att se vad som händer där i kommentarsfältet – det fyller en funktion, så den delen är minst lika terapeutisk för mig.

Gisela Ståle började tidigt att lägga ut sina broderier på Instagram, vilket blev en del av hennes läkeprocess.

6. Så vilken roll spelar broderierna för dig personligen? 

– Broderierna har betytt ALLT! Jag kan inte sätta ord på hur tacksam jag är över att det hände! Jag kan träffa folk som jag inte sett på flera år som frågar ”Vad gör du nu för tiden?” …haha! Folk tror ju att jag skämtar när jag säger att jag försörjer mig på att brodera …!  

– Absolut viktigast är nog att de år som jag en gång förlorade har fått en mening. Hade jag inte upplevt det mörkret, så hade jag inte kunnat göra det jag gör nu – vilket är läkande för mig personligen. 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top