Sally Franson, 37, är tillbaka i Sverige igen. Med sin stora charm och sitt härliga skratt blev hon snabbt en av tittarfavoriterna i “Allt för Sverige”. Sally vann också en träff med sin stora svenska familj från Lidköping, och redan i sommar väntar en äktsvensk midsommar med släkten.
Men nu är hon i Stockholm med sina bästa väninnor för att visa upp sitt älskade Sverige. För det är så hon tänker. Sverige har verkligen blivit hennes andra hemland. Drömmen är att köpa tillbaka den gamla obebodda släktgården Ravagården, men viktigast av allt är att få en egen svensk landningsplats, en “stuga” som hon säger med lätt brytning.
Sally Franson
Ålder 37 år.
Familj Maken Ben, hunden Gustaf.
Bor Minneapolis, Minnesota.
Gör Författare och yoga-lärare.
Aktuell Deltog i årets upplaga av “Allt för Sverige”. Hennes släkt spårades tillbaka till 1785 och Maja Lisa Winroth. Sally Franson valde att avstå från de sista tävlingarna för att få en garanterad träff med sin släkt. Vinnare av årets upplaga blev Erica Newell.
llt, förklarar Sally, och vill helst att vi pratar svenska så gott det går under intervjun.
– Men mycket långsamt…
Det som började som ett äventyr för författaren och journalisten Sally Franson växte snart till något mycket större och mer livsavgörande än vad hon någonsin kunnat föreställa sig.
– Jag trodde att det skulle bli ett par roliga veckor, istället förändrades – ja, allt.
– Inspelningen blev som en katalysator som klargjorde vad jag ville göra med mitt liv: att skriva och berätta historier om starka kvinnor, som min släkting Maja Lisa. Det blev glasklart för mig, säger Sally.
Sexuella övergrepp
Inför inspelningen tog hon också ett stort och modigt beslut. I programmet avslöjar hon för första gången att hon som barn utsattes för sexuella övergrepp av sin pappa.
– Om jag skulle vara med i ett program om min släkt, måste jag ju börja med att vara ärlig om min egen familj. Pratar vi inte om övergreppen så finns de inte. Då skyddar vi strukturen, inte offret, säger hon.
Sally berättar om en barndom där hon inte passade in. Pappa var präst och det förväntades att familjens barn skulle sköta sig och vara snälla. Det fanns outtalade krav på att vara perfekt, något som satte en stor press på Sally.
– Jag var ett busigt barn som inte kunde sitta stilla. Lite som Pippi Långstrump. Not very lagom.
Först efter pappans död berättade Sally för sin familj att han förgripit sig sexuellt på henne. Bara en bror tog Sallys parti, med mamman blev brytningen total. Hon hävdar fortfarande att Sally ljuger.
– Allt jag ville var att hon skulle ta mig i sin famn och krama mig och förklara att “allt kommer att bli bra”. Nu blev det inte så.
– Men jag vågade inte berätta förrän pappa var borta, jag var så rädd för honom, säger Sally. Först efter hans död kände jag mig äntligen fri.
Idag är Sally ännu mer stärkt i sin övertygelse om att inspirera andra kvinnor, både genom sin privata berättelse, men också genom att lyfta fram sin släkt.
– Jag vill göra en tv-serie om Maja Lisa, min släkting från 1700-talet. Här finns ju så otroligt starkt stoff. Mod, kärlek, sorg, kamp och död… Jag pratar redan med en svensk producent.
– Samtidigt känner jag mig så ödmjuk. Tänk att Maja Lisa bara är en av alla dessa kvinnor som offrat så mycket – för att jag ska kunna stå här idag och våga ta plats!
Meg Ryan gör film
Att tv-serien blir av är högst troligt. För skriva kan Sally. Hennes debutroman har nämligen köpts av ingen mindre än världsstjärnan Meg Ryan, som ska producera “A lady’s guide to selling out” (En dams guide till att sälja ut sig).
– Det blev precis klart att det blir en Netflix-serie, säger Sally och avfyrar ett av sina stjärnleenden, där hon är på pricken lik en ung – Meg Ryan!
Boken handlar om en ambitiös ung kvinna i reklamvärlden som inser att visst tjänar hon bra med pengar – men är hon samtidigt på väg att sälja sin själ?
– Den finns tyvärr inte på svenska ännu, men vi håller på att hitta ett förlag, säger Sally.
De fem veckorna i Sverige under tv-inspelningen bekräftade Sallys bild av Sverige; ett progressivt land som ligger långt framme när det gäller jämlikhet och jämställdhet. Lika löner, lika representation i riksdagen, lång föräldraledighet…
– Jag vet ärligt talat inte hur det känns att växa upp i ett samhälle där jag som kvinna betyder något. Ibland känns det som om USA avskyr kvinnor.
När är du som mest svensk?
– Ha, ha, det vet jag precis! När inspelningsteamet frågade om hur långt jag trodde jag skulle gå i tävlingen, så svarade jag “att vinna är inte så viktigt, bara jag inte åker ut först. Jag är nöjd med att komma bland de sex främsta”. Det var typiskt svenskt!
Sallys topp tre med Sverige
1 Naturen Under inspelningen åkte vi genom nästan hela Sverige och jag överraskades över hur mycket det liknade Minnesota, just de platser i USA som mina förfäder flyttat till. Här är så underbart vackert, med den förtrollande skogen och alla sjöarna. Och så älskar jag allemansrätten.
2 Blygheten Det är underbart att ni är lite blyga. För när ni ler, skrattar eller öppnar upp… då är det äkta. Det uppskattar jag.
3 Fikapauserna Älskar det. Att ni tar en stund med era vänner eller för er själva, en liten paus några gånger om dagen för att stanna upp. I USA är alla “workaholics” och ska bara producera och producera, precis hela tiden.