Ett vårdträd är inte vilket träd som helst, planterat på gårdsplanen, vid husknuten eller grinden enbart för att se snyggt ut.
– Det är träd med en särskild laddning, som sågs som en garant för gårdens och husfolkets lycka och välgång. Mellan gårdens vårdträd och släkten som bodde där rådde ett mystiskt band, berättar kulturhistorikern Eva Carlsson Werle.
I fjol kom hon och maken Dag Werle ut med boken ”Vårdträdets visdom”. Det är den första samlade kartläggningen över svenska vårdträd och folktron runt dem.
I flera år har Eva och Dag rest runt i Sverige på spaning efter gårdar med sådana träd. Dag har fotograferat och så har de pratat med husägarna.
– Ibland har det skett ett ägarbyte och de nya ägarna vet ingenting om trädet. Men de allra flesta har fortfarande en speciell relation till och respekt för de här träden, säger Eva.
Det största arbetet har hon dock gjort genom att söka igenom de fyra stora traditionsarkiven i Sverige (Nordiska museet, Folklivsarkivet i Lund samt Institutet för språk och folkminnen i Göteborg och Uppsala) på jakt efter berättelser om vårdträd.
Magisk kraft
I en del av uppteckningarna berättas det att vättar eller gårdens tomte bodde i eller under vårdträdet. Oftast verkar man dock ha tänkt sig att det var själva trädet som besatt en magisk kraft och beskyddade gården och dess folk.
Vårdträdet planterades gärna i samband med en speciell händelse. Det kunde vara när huset stod färdigbyggt, vid ett generationsskifte eller när ett barn fötts. Därefter gällde det att noga och varsamt ta hand om trädet. Inte en gren fick brytas! Skadades vårdträdet kunde något av boskapen dö eller man själv drabbas av sjukdom. Höggs trädet ner kunde gården brinna upp eller bonden komma på obestånd och vara tvungen att flytta. Någon i familjen kunde dö.
– Det jag läser in i folktrons föreställningar är vikten av att förvalta sin plats, säger Eva.
LÄS ÄVEN: 10 lättodlade kryddväxter för balkong och trädgård
Vårdträd har funnits över stora delar av landet men var vanligast i vissa trakter. När Dag och Eva kom till Fristad i södra Västergötland för att beskåda platsen där en stor gammal ask vuxit, visade det sig att det fortfarande stod vårdträd på var och varannan gård. Resan fortsatte ner mot Halland och det var likadant där.
– Även i delar av Skåne var vårdträd vanliga. Där handlade det ofta om en bok, berättar Eva.
Vanligtvis valde man lövträd av storvuxna trädslag. Det kunde vara en skogslind, ask, ek, bok, lönn eller kastanj. Ibland planterades mindre träd, som oxel eller fruktträd. I norra Sverige kunde det handla om en björk eller sälg eller rentav ett barrträd. Både tall och gran förekom.
Träd från 1500-talet
Det finns en del uppgifter om stadsträd men främst är detta en landsbygdstradition, som bönder och torpare ägnade sig åt. På herresäten är vårdträd ovanliga, liksom vid de allra fattigastes bostäder.
Även om det är ont om både träd och uppgifter från tiden före 1700-talet, tror Eva att traditionen är mycket äldre. Troligen ända från forntiden, då myten om asken Yggdrasil och annan trädkult levde.
Det finns trots allt en del bevis för att vårdträd har förekommit riktigt långt tillbaka i tiden. Eva och Dag hittade till och med ett levande exemplar.
– En skogslind, som de som bor på gården tror kan vara från sent 1500-tal, säger Dag.
– Det paret vårdar och månar än i dag om sitt vårdträd. De berättade att det skär i dem när de måste putsa på trädet och ta bort någon gren, säger Eva.
LÄS ÄVEN: Njut av din lavendel längre – 5 tips på hur du tar tillvara på växten
Plantera ett eget vårdträd
Vill du plantera ett vårdträd? Tänk på att träd ofta växer långsamt. Kanske hinner du inte uppleva det i sin fulla prakt, men det blir en fin present till kommande generationer.
Stora vårdträd
- Ask 30-40 meter. Ålder upp till 400 år. Växer bäst i djup jord med högt pH och gärna rörligt grundvatten. Stormtålig. Zon 1-5.
- Bok 20-25 meter. Föredrar mineralrik, väldränerad, ej för torr lerjord. Zon 1-4(5). Blodboken är mindre härdig.
- Hästkastanj Runt 25 meter. Torkkänslig. Zon 1-4. Rekommenderas inte för plantering då den på senare år varit svårt sjukdomsdrabbad.
- Skogsek 20-30 meter. Extremt långlivad, kan bli över tusen år. Anspråkslös, vind- och salttålig. Zon 1-5.
- Skogslind 20-25 meter. Kan bli över 800 år. Anspråkslös, lättetablerad och vindtålig. Zon 1-4.
- Skogslönn 20-25 meter. Blir runt 150 år. Föredrar djup, väldränerad och mullrik jord. Vindtålig. Zon 1-5.
Mindre vårdträd
- Oxel 10-15 meter. Når 100-150 års ålder. Salt-, vind-, tork- och kalktolerant. Zon 1-5.
- Paradisäpple 3-5 meter Gillar lucker, näringsrik jord. Zon 1-4.
- Päron 3-12 meter beroende på sort. Blir sällan över 50 år. Tåligt mot torka och salta vindar. Zon 1-3(4).
Vårdträd i norr
- Björk 15-25 meter. Kan bli upp till 400 år. Vårtbjörk kan växa på torra marker, glasbjörken kräver mer vatten. Zon 1-7(8).
- Rödgran 25-30 meter. Kan bli över 400 år. Trivs bäst på lätta jordar med god dränering. Zon 1-8.
- Sälg 9-12 meter. Blir upp till 60 år. Utvecklas bäst på sura och fuktiga jordar. Zon 1-6.
- Tall 25-30 meter. Kan bli över 650 år. Klarar både torr och fuktig mager mark. Zon 1-7.