Ta hand om retromöbler i trä – så behandlar du repor, vattenfläckar och 10 andra skador

Möbelrenoverare kan åstadkomma mirakel med illa medfarna bord och stolar. Det finns även sådant du kan göra själv. Här är några viktiga tips och råd på vägen!

Obs! Tänk till innan du börjar renovera en möbel själv. Det finns många olika sätt att ta hand om en skada, olika experter har olika åsikter och metoder. Det här är alltså inte ”sanningen” utan förslag på åtgärder, och det finns alltid en risk att resultatet inte blir till 100 procent det man önskar sig. Om möbeln är värdefull, ömtålig eller unik är det alltid säkrare att ta proffshjälp. 

1. Trasigt faner 

Gör-det-själv: Lättast att laga är möbler från 50-talet eller äldre. Då är faneret troligen limmat med ben- eller fisklim som kan gå att mjuka upp igen med vatten. Pensla alltså lite vatten under faneret och sätt i press med tving. Fungerar det inte, pensla lite fisklim under faneret. Sätt i press med tving. Enklaste fuskfixet är att betsa skadan med akvarellfärg eller bets från hobbybutiken.

Proffsens åtgärd: Kan både fästa lossnade fanerbitar och få in lim under bubblor i faneret. Kan också ersätta med nytt faner i rätt färgnyans. Använder fisklim eller benlim och har bra metoder för att sätta lagningen i press. Det gäller inte bara att få rejält tryck utan också att undvika tryckmärken i ytan. 

Så här slipper du problemet: Placera inte fanerade möbler i soljus, nära värmeelement eller nära fönster med kallras, för det kan ge växlingar i temperatur och luftfuktighet som faneret inte tål. Torka genast upp utspilld vätska. 

2. Sprickor

Gör-det-själv: Använd mjukt lagningsvax tänkt för möbelreparationer. Välj några nyanser som ligger nära nyansen på det du vill laga.
Värm och blanda vaxet genom att knåda det med fingrarna, det får gärna vara färgstrimmor i blandningen. Tryck ner vaxet i skadan och jämna ut med fingrarna eller med skrapan som brukar följa med. 

Proffsens åtgärd: En möbelrenoverare kan välja mjukt eller hårt vax, men också fylla en större spricka med trä som färgas och ytbehandlas för att matcha.

Så slipper du problemet: Sprickor kan ibland bero på temperaturväxlingar och att luftfuktigheten växlar. Möbler gillar jämn temperatur och luft­fuktighet.

3. Lösa ben, lösa pinnar

Gör-det-själv: Använd inte spik, skruv, vitlim eller annat modernt lim. Använd i stället fisklim som går att lösa upp och ta bort igen. Är stolen från 60-talet eller nyare, eller lagad med modernt lim, måste först limmet tas bort. Då måste du alltså först få loss pinnen eller benet helt. Viktigt att hålla limningen i press medan den torkar.

Proffsens åtgärd: Har ett ben lossnat följer nog snart de andra efter. Ett proffs tar isär hela möbeln och limmar om den med fisk- eller benlim. Tvingar används för att få alla limningar på plats.

Så slipper du problemet: Det vanliga tjatiga ”vicka inte på stolen”. Om en pinne eller tapp börjar lossna,
se till att limma om snarast möjligt.


LÄS ÄVEN: Hemma hos Lotta Kühlhorn – kreativ mix i sommarhuset på Gotland


4. Fläckvis solblekt

Gör-det-själv: För svårt att lösa själv.

Proffsens åtgärd: Tar bort ytbehandlingen och bleker och/eller betsar så att färgen blir jämnare. 

Så här slipper du problemet: Det här drabbar framför allt möbler i mahogny och valnöt. Placera inte möblerna i direkt solljus. Flytta med jämna mellanrum smådukar och föremål som står eller ligger på möblerna. 

5. Stötskador

Gör-det-själv: En liten skada, på en yta som inte slits mycket, går att dölja med mjukt lagningsvax tänkt för möbelreparationer. (Se under Sprickor sid  73.) Är ytan obehandlad eller oljad kan man försöka få träfibrerna att
resa sig genom att lägga en fuktad trasa på skadan och värma med strykjärn. 

Proffsens åtgärd: En möbelrenoverare kan använda vax, strykjärn eller laga skadan med trä som betsas till rätt nyans.

6. Kärvande lådor

Gör-det-själv: Gnid med ett stearin- eller paraffinljus längs lådornas glidlister.

Proffsens åtgärd: Räcker det inte med stearin kan lådorna behöva hyvlas, eller glidkonstruktionen behöva justeras.

7. Klackmärken

Gör-det-själv: Svarta märken på stolsben kommer ofta från skosulor. Suddas bort genom att fukta en fläcksuddare/mirakelsvamp och gnugga lite. Fläcksuddaren fungerar också på färgfläckar, pennstreck m m, men ger en lite matt yta eftersom den slipar.

8. Klisteretiketter

Gör-det-själv: Skrapa inte! Använd i stället kemisk bensin för att lösa upp klistret. Är möbeln fin eller dyrbar, ta proffshjälp i stället.

9. Svart märke på olackad ek

Gör-det-själv: Det går att göra ett försök med rabarberstjälkar som innehåller oxalsyra, men hur bra det fungerar är osäkert. Proffs använder koncentrerad oxalsyra (se nedan), men det finns en viss risk att det bleks för mycket.

Proffsens åtgärd: Blekning med koncentrerad oxalsyra som strös på fläcken innan vatten droppas på. Oxalsyran kräver glasögon, handskar och andningsskydd.

Slipp problemet: Låt inte fuktiga metallföremål bli stående på ytor av olackad ek.


LÄS ÄVEN: Så får du ordning hemma – 5 tips från inredaren och ordningscoachen Ella Engström


10. Repor

Gör-det-själv: Är repan djup går det att använda mjukt lagningsvax tänkt för möbelreparationer (se under Sprickor sid 73). I små repor fäster inte lagningsvaxet

Proffsens åtgärd: Kan ta bort ytbehandlingen och slipa hela ytan för att få bort ytliga repor. Att själv slipa är riskabelt. Är ytan fanerad (se sid 72) blir det lätt hål så att det underliggande träet tittar fram.

Så slipper du problemet: Dra aldrig uppläggningsfat, brödkorgar, böcker …  över bordsytan. Lyft dem i stället! Torka och damma så att det inte ligger smuts på möblerna som kan repa. Sätt möbeltassar på blomkrukor.

11. Vattenfläckar

Gör-det-själv: Upptäcker du skadan redan morgonen efter kan det fungera med strykjärnsknepet: Lägg en frottehandduk på fläcken och värm med strykjärn (obs! ingen ånga). Tanken är att fukten ska vandra upp genom handduken.

Proffsens åtgärd: Proffs kan tvätta ytan med sprit och lacka om.

Så här slipper du problemet: De vita fläckarna uppstår på cellulosalack och shellack (se sid 72) om vätska och eller/värme tränger ner i lacken. Ställ inte glas eller muggar direkt på bordskivan, använd underlägg eller en bricka. Se till att inte blomfat svämmar över och att vaser är torra på undersidan.

12. Brännmärken

Gör-det-själv: Det finns inga enkla sätt att få bort brännmärken efter t ex cigaretter och värmeljus.

Proffsens åtgärd: Tar bort ytbehandlingen, skrapar bort märket, återställer ytan. Svårt att få bort märkena helt. 

Slipp problemet: Var försiktig med ljuslyktor på träytor.

Bra att ha hemma:

  • Hårdvaxolja – t ex Osmo hårdvaxolja, är bra för att bättra på oljade ytor och ytor där det inte går att avgöra om det är lackat eller oljat. Hårdvaxoljan både tränger ner i träet och lägger sig på ytan. Oljan läggs på i två tunna lager och finns i allt från helmatt till högblank.
  • Polermedel – Centurio och Fulgentin är rengörande och polerande medel. Centurio fungerar extra bra på blanka träytor.
  • Fläcksuddare – som också kallas mirakelsvamp, tar bort fläckar och märken (men gör ytan aningen matt eftersom den slipar).
  • Fisklim – bästa möbellimmet eftersom det är färdigt att använda, stelnar lagom långsamt och går att lösa upp igen.
  • Diskmedel – blanda några droppar Yes med ljummet vatten, och använd i en väl urvriden trasa för att rengöra trämöbler. Torka en gång, vänta ett tag och torka igen.
  • Mjukt lagningsvax – t ex Baowachs eller Edding, används för att laga stötskador och djupa repor.

Guiden publicerades först i tidningen Scandinavian Retro.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top