Så blir din missfärgade matlåda som ny – prova enkla knepen!

Matlådor i plast blir ofta missfärgade av maten. Men det finns knep som kan lösa problemet och göra att dina matlådor känns som nya igen!

Har köttfärssåsen lämnat fläckar efter sig i matlådan? Missfärgningar kan tyvärr enkelt uppstå om du använder matlådor i plast – men som tur är finns det flera knep som kan lösa problemet och göra att dina matlådor känns så gott som nya igen!

1. Diska direkt

Det viktigaste du kan göra för att hålla din matlåda ren och fräsch är att diska direkt efter användning. Det är när matrester får stå länge i matlådan som risken ökar markant för tråkiga fläckar.

2. Gör rent matlådan med galltvål och citron

Blanda flytande galltvål med lite citronsaft och gnid in blandningen ordentligt i matlådans botten. Låt blandningen verka i 15–20 minuter. Upprepa därefter proceduren till dess att fläckarna är borta.

3. Använd bakpulver och vatten

Blanda vatten och bakpulver till en tjock smet. Gnid in smeten i matlådan och låt verka länge – gärna 24 timmar. Gnugga in blandningen lite med en disksvamp och diska därefter som vanligt med diskmedel och vatten.

4. Rengör matlådan med ättika

Häll i lite ättika i din matlåda och låt verka ca 5-10 minuter. Diska därefter matlådan som vanligt. Förutom att ättikan kan få bort envisa fläckar motverkas även dålig lukt.

Artikeln publicerades först hos Hus & hem.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top