Så tar du hand om dina tulpaner – och så kan du arrangera dem

Det finns så många färger, former och sorter att välja bland och glädjas över när det gäller tulpaner! Vi tipsar om olika sätt att lyfta tulpanbuketten till nya höjder och hur man får den att stå längre.

Skötselråd för tulpaner

 •  Snitta tulpanerna med en vass kniv, rakt av går bra. Undvik sax och sekatör som kan skada rören i stjälken på tulpanen och göra så att den inte kan dra upp vatten lika bra.
 • Fyll på ordentligt med kallt vatten i vasen och fyll på efterhand som vattnet går åt.
 • Placera gärna buketten svalt under natten om du har möjlighet, då står den sig längre.
Placera gärna tulpanerna svalt för bättre hållbarhet, ett växthus är perfekt!

Visste du att …

… tulpaner fortsätter växa efter att du har placerat dem i vasen? Det ger ett vilt och lite rufsigt utseende.

Papegojtulpaner har härligt krusiga blomblad.

Ska man behålla plasten runt köpebuketten?

Det beror på hur du vill ha dina tulpaner. Om du vill ha raka tulpaner som står i givakt är det en bra idé att låta emballaget sitta kvar en stund. Men om du föredrar tulpaner som får breda ut sig mer går det alldeles utmärkt att befria dem från omslaget med en gång.

Tips på hur du kan arrangera tulpanbuketten

Bukett på fat

Ett vackert sätt att arrangera en tulpanbukett är att låta den stå på ett fat eller i en skål. Men då måste den vara riktigt hårt bunden. Be en florist om du inte får till det själv! Stjälkarna ska vara rakt avskurna så buketten kan stå av sig själv. Dra eventuellt lite i olika stjälkar för att skapa stabilitet. Kom ihåg att fylla på vatten i fatet eller skålen kontinuerligt.

Placera blommorna i flera vaser

Genom att placera två eller flera vaser tillsammans blir upplevelsen av tulpanerna annorlunda mot om alla står i en vas. Prova att ställa tulpanerna i flaskor i stället för vaser! På ett litet bord eller en bricka blir det ett tjusigt arrangemang.

Använd roliga kärl till din blombukett

Tulpaner kan pryda både vaser, kannor och roliga loppiskrukor. Kolla bara innan så att kärlet är tätt. Om det läcker är ett tips att ställa en glasvas eller glasburk inne i kärlet.

Så kan du fylla ut krukan eller vasen

Om krukan eller vasen du vill sätta tulpanbuketten i är för djup kan du lägga en sten i botten, alternativt knyckla ihop lite hönsnät för bättre stabilitet. 

Passar till tulpanbuketten

Liva upp tulpanbuketten med blommande kvistar.

Tulpaner är vackra i sig själva men kommer också fint fram i sällskap med annat material eller växter. En klassisk kombination är tulpaner och blåbärsris, men våga gärna prova andra mixar! Här listar vi några förslag:

 • Videkissar
 • Körsbärskvistar, spirea och andra blommande grenar 
 • Korallkornell 
 • Ormhassel
 • Nejlikor
 • Kvistar av sliderranka
 • Lärk
 • Olvon
 • Skira grässtrån 
Tjuvstarta vårkänslan genom att köpa små tulpaner på lök och sätt dem i krukor på köksbordet.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top