7 blommor du hinner så nu – för en blomstrande sensommar

Odlingståget har inte gått bara för att vi snart passerat maj månad. Än finns det tid att sätta frön i jorden – så att du kan njuta av en blomstrande sensommar. Här tipsar vi om 7 blommor för direktsådd.

Juni månad väntar bakom hörnet – men än är det inte för sent att odla och direktså vackra blommor i trägården och rabatten. Om du vill ha en blomstrande sensommar att se fram emot finns det flera sorters blommor du kan direktså nu. Här tipsar vi om 7 vackra blommor att välja bland.

7 blommor att direktså – för en blomstrande sensommar:

1. Vallmo

Vallmo är en tålig och lättodlad blomma som kan direktsås från maj till september. Men om du vill att den ska blomma under sensommaren behöver fröna komma i jorden i början av juni. Det tar cirka 60 dagar för blommorna att växa upp från det att du satt fröna i jorden.

Foto: Ellen Forsström

2. Ringblomma

Om du direktsår ringblomma i juni kan du ha turen att njuta av den vackra blomman ända in i oktober. Det tar ungefär 60 dagar från direktsådd till färdig blomma.

3. Solros

Den ståtliga solrosen kan direktsås hela maj och början av juni, från det att fröna är i jorden tar det runt 60 dagar innan solrosorna vuxit upp. Det är en perfekt blomma för att skapa lite höjd i rabatten.

Foto: Blomsterfrämjandet

4. Blåklint

Blåklint är en tålig blomma som passar bäst för direktsådd, sår du blomman i början av juni kan du njuta av blomman in på sensommaren. Från sådd till blomma tar det upp till 75 dagar.

Foto: Eva Olsson

5. Sommarflox

Sommarflox finns i många olika färger och har ett buskliknande växtsätt. Från sådd till färdig blomma tar det cirka 55–65 dagar, enklast att direktså sommarflox är det dock i södra Sverige.

Foto: Blomsterfrämjandet

6. Rosenskära

Rosenskära kan du direktså så fort jorden har värmts upp tillräckligt. Rosenskäran kan blomma ända fram till att frosten kommer.

7. Zinnia

Zinnia är en lättodlad blomma som även kan direktsås i södra Sverige, när jorden börjar bli tillräckligt varm och risken för frost är över.

Foto: Blomsterfrämjandet

Artikeln publicerades först hos Hus & Hem.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top