Bind en midsommarkrans

Sju sorter under kudden, kransar till alla flickor och så ska majstången prydas. Det går åt många blomster den här helgen, så vi säkrar upp midsommarfirandet med en minst lika vacker krans av daggkåpor!

Ni vet hur det är… När man väl ska hitta alla vackra blommor till kransar och buketter har de redan blommat över, inte slagit ut eller så hann grannarnas gästande barn före! Nåväl, ingen fara på taket – här är beskrivningen på två helt olika kransar, en fylld med klassika blommor och en skapad av generösa daggkåpor.

Glad midsommar!

Bind en midsommarkrans
Midsommarkransen är en kär tradition. Kransen är skapad av Kristina Strand.

Klassisk midsommarkrans av  blåklint, schersminblommor, rödklöver, smörblommor, prästkragar, åkervädd och smällglim.

Vilka blommor kransen innehåller beror på vilken tillgång du har. Tänk på att trädgårdens buskar också kan ge sitt bidrag till kransen.

Vi använde floratejp och myrtentråd som går att köpa i blomster- eller hobbybutiker, för att binda ihop den.

Bind en midsommarkrans
Bygg upp kransen bit för bit. Knyt noga så håller den hela aftonen.

 Bind en krans av daggkåpa

Daggkåpa växer villigt i både sol och skugga. De stora bladen och de ymniga gula blomklasarna fyller bra, och snart har du bundit en vacker sommarkrans. Den är fin i håret, på väggen eller att duka med på sommarbordet.

Bladen utsöndrar vattendroppar som ofta förväxlas med dagg. Dropparna användes av alkemisterna i försöken att förvandla oädla metaller till guld och finna källan till evig ungdom, därav artnamnet Alchemilla.

Bind en midsommarkrans
Stora daggfriska blad och fylliga gula blomklasar blir en vacker och hållbar sommarkrans.

För att binda kransen behöver du daggkåpa (både blommor ocjh blad) kvistar, ståltråd eller snöre samt en sax eller en kniv.

Gör så här

1 Bind en baskrans av mjuka kvistar och ståltråd eller snöre.

2 Sätt fast små buketter av blad och blommor mot baskransen med ståltråd/snöre. Lägg allt i samma riktning och fortsätt tills kransen är täckt.

3 Fäst tråden och gör eventuellt en ögla på baksidan att hänga upp i.

Bind en midsommarkrans
Enkel, vacker och rustik. Kransen är skapad av de enklaste material.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top