• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • 5 gröna trender

  Trädgårdstrenden håller i sig och vi ägnar vi oss åt att plantera allt möjligt ätbart, pickla gurka och odla våra egna bukettblommor. Här är några av de starkaste trenderna när det gäller våra gröna rum.

  1 Inte bara till lyst

  Vi vill kunna äta det vi odlar. Det gröna ska inte bara vara vackert utan också användbart. Ju mer vi slipper köpa i grönsaksdisken, desto bättre! Inte bara godare utan också billigare. Några lättodlade favoriter är morötter, purjolök, bladgrönsaken pak choi, rädisor och gul lök. Har du balkong är till exempel tomater perfekt. Hann du inte med i våras? Sallad och andra snabbväxande sorter kan du så sent på säsongen. 

  2 Odla tillsammans

  Den som har en kolonilott vet hur trivsamt det är att dela odlings­glädjen med likasinnade. Gemensamma ytor med odlingslådor växer fram runtom i landet – och visst lockar den sociala biten nästan lika mycket som chansen att få äta egensådd sallad. Vill du ställa dig i kö för en odlings- eller koloni­lott? Kontakta din ­kommun! Du hittar också en lista på föreningar runtom i landet på kolonitradgards­forbundet.se

   

  3 Ett eget inne/uterum 

  Ett inglasat uterum är mångas dröm. Där kan man förlänga säsongen både för middagssittningar med utomhuskänsla och exotiska växter i kruka som klarar sig till sena hösten innan de måste flyttas inomhus. Det finns dessutom en mängd forskning som visar att vi mår bra av att vistas bland blommor, träd och buskar, oavsett om vi gräver i rabatterna eller bara sitter på en stol och njuter. Så du behöver inte ha dåligt samvete om du "bara" sitter och njuter i solen.

   

  4 Rabatten full av buketter

  Det är inte bara ­romantiker som vill ha en egen snittblomsrabatt, allt fler upp­täcker charmen med att kunna plocka sin egen fredags­bukett eller gåbortsblomma. Rudbeckia (bilden) är lika vacker i vas som i rabatten. Några andra klassiker är blåklint, aster, astilbe och bolltistlar av olika slag.

   

  5 Hållbart & bivänligt

  Det finns ett ökande intresse hos både trädgårdsentusiaster och balkong­odlare att välja ekologiskt när det gäller allt från fröer till själva krukorna. Att undvika gifter för att bli av med insekter är också självklart, istället värnar vi om våra surrande vänner. Några tips för giftfri odling är att satsa på bra jord och motståndskraftiga växtsorter. Visste du att renfana, tagetes, malört, pepparmynta och lavendel kan skrämma bort insekter med sina starka dofter? Såpvatten är ett klassiskt knep för att bli av med bladlöss.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!