• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Några tips till dig som vill odla för insekter

  Insekter är livsviktiga för att odla mat såväl som blommor – utan dem, ingen framtid. Så kan du hjälpa till att bevara våra humlor, bin, fjärilar och skalbaggar, som minskar dramatiskt.

  Några tips till dig som vill odla för insekter
  Med färre pollinatörer blir det mindre skördar och sämre smak på frukt och bär. Foto: Linda Prieditis

  Forskarna talar om en insektsdöd. Fyrtio procent av Europas insekter är hotade. I England har hälften av arterna försvunnit sedan sjuttiotalet och i tyska naturområden syns en minskning på runt 75 procent under de senaste tre decennierna. I tropiska och varma områden är situationen ännu mer dramatisk. 

  98 procent har dött ut

  I Puerto Ricos djungel har 98 procent av de marklevande insekterna dött ut de senaste trettiofem åren.

  – Forskarna befarar att nästan all världens insekter kommer att vara döda inom hundra år. Jag tycker att man själv märker av minskningen av insekter. Jag är 47 år och jag minns hur det var när jag var liten och var ute och cyklade – jag fick alltid något kryp i ögat eller en insekt i munnen. Det händer nästan aldrig idag, ­säger Liselotte Roll, journalist och författare, aktuell med bok­en Odla för insekter. 

  Orsakerna till insektsdöden är flera, men här i Norden beror det framför allt på jordbruket och dess gifter, förklarar Liselotte Roll. 

  – Det expansiva jordbruket är en stor bov. De stora åkrarna gynnar inte mångfalden, och de insektsgifter som används mot skadedjur, bladlöss till exempel, dödar även andra insekter. Att odla en och samma gröda på en stor yta är också negativt. Insekter vill ju ha mångfald. 

  Vitklöver. Foto: Linda Prieditis

  "Ekologiskt kaos"

  Men även klimatförändringarna är ett stort hot. 

  – På grund av förändringarna i klimatet rör sig insekter från södra delen av jordklotet norrut. Det leder till en utarmning av insekter i syd, men det gör också att invasiva arter – arter som introduceras i områden utanför sitt ursprungsområde – ställer till det. Allt det här resulterar i ett ekologiskt kaos. 

  Insekterna är också väsentliga för vår matproduktion. En tredjedel av alla grödor som odlas till den mat vi äter behöver pollineras av vilda eller odlade bin och andra insekter. Våra jordbruk och trädgårdsland är alltså beroende av pollinerare. 

  Med färre pollinatörer blir det mindre skördar, och sämre smak på frukt och bär, konstaterar Liselotte Roll.

  Hon tycker att insekterna tyvärr ofta glöms bort i den allmänna miljödebatten. 

  – De flesta tänker inte på ­insekterna mer än när de är irriterande. Men minsta småkryp och organism är viktig för vårt ekosystem. Utan pollinerare blir det inga bär och frukter. Så enkelt är det. 

  För några år sedan började Liselotte Roll odla blommor för att locka insekter till trädgården. Hon var trött på att pollineringen var urusel och att chiliväxterna inte utvecklades som hon ville. Bina verkade inte alls lägga märke till dem. Liselotte försökte placera krukorna bredvid andra, mer lockande, växter. 

  Pärlhyacint. Linda Prieditis

  Surrande insektsparadis

  Och så sakteligen började ­chiliväxterna ta sig. Det blev början på något nytt, och tanken på att göra om hela trädgården till ett surrande insekts­paradis föddes. 

  I den nya boken har hon samlat tips och råd för hur vi alla – genom ganska enkla saker som att att välja rätt blommor, bygga insektsbon och rädda småkryp – faktiskt kan göra en värdefull insats för insekterna och miljön. 

  Två miljoner trädgårdar

  Glädjande nog går det nämligen ganska snabbt att få upp bestånden. 

  – Jag märkte skillnad från ett år till ett annat. Idag har jag riktigt mycket insekter i min trädgård. Många tänker kanske: Hur ska jag personligen kunna göra något åt det här problemet? Det här är väl något som myndigheter och politiker får ta tag i? Men faktum är att det finns över två miljoner villaträdgårdar i Sverige. Och ännu fler balkonger. Om alla skulle odla lite grand så gör det en stor skillnad. 

  Liselotte Roll hoppas att boken kan inspirera människor att komma igång med odling. 

  – För det finns inget mer rogivande än att ligga på en filt en solig sommardag och kika på arbetande insekter i blomsterhavet. Studera insekterna och fundera över hur de tänker. Den minsta insekt har en plan, en idé om hur den vill leva. Den behöver bara förutsättningarna att få göra det, säger Liselotte Roll. 

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!