Trädgårdsinspiration från en vild vrå högt i det blå

[b]MINIVÄRLD[/b] Även om man bor i ett modernt hus på sjätte våningen kan man stoppa ner sina gröna fingrar i en vild dikeskant. Det finns på altanen hos trädgårdsmästare Molly Mullane.

Högt upp på bostadshuset Åttan i Köpenhamn finns en särskild altan som fångar ögat. Det är som en grön explosion däruppe i höjden i den annars så moderna och strama fasaden. Paradisblomster och rölleka prunkar ikapp med målla, och gräs, suckulenter, örtkryddor, ogräs och vilda blommor växer sida vid sida på Molly Mullanes altan. Det skapar en frodig, vild stämning i den moderna ­arkitekturen. 

Häruppe på sjätte våningen kan man njuta av binas surr i de vilda örterna medan man kikar på betande kor nere i hagen, och under en klar dag kan man se ända bort till Mön. Utsikten från altanen är fantastisk och grön så långt ögat når, och det är just den gröna naturen som Molly har försökt återskapa här på altanen.

Trädgårdsinspiration från en vild vrå högt i det blå
Ett skirt rufsigt gräs bakom pelargoner och lavendel stärker känslan på altanen av vild äng. Foto: Martin Sølyst

Mångfald av växter

Att Mollys växtsamling är ovanlig syns tydligt, för den 12 kvadratmeter stora altanen vimlar av en mångfald av växter. Alla är valda och sammansatta utifrån bladformer och färger, och de är arrangerade som ett litet landskap i olika krukor och kärl. 

Molly Mullane, som är självlärd trädgårdsmästare med en universitetsgrad i filosofi, har arbetat i Slottsträdgården i Malmö. Det är där hon har odlat sin växtglädje. Några av plantorna på altanen är sticklingar därifrån, andra är sådda från frö och åter and­ra är uppgrävda i det lokala kvarteret för att matcha den omgivande naturen. En del av växterna finns här för att testa dem i förhållande till vind och torktålighet, andra är till för att ätas av eller enbart för prydnad och glädje. 

Trädgårdsinspiration från en vild vrå högt i det blå
En inredd sittplats i grönskan. De olika växterna är valda utifrån bladform, doft eller färg, och deras placering är uppbyggd som ett litet landskap med olika krukor. Foto: Martin Sølyst

Grönt uppåt väggarna

Vid altanens ena kortsida har Molly inrett en liten sittplats mitt i all grönska. Det är här hon och sambon Silas fikar och äter så ofta de bara kan. Från myshörnan böljar sig en liten stig fram till andra änden av altanen, där själva väggarna har tagits i bruk för att utnyttja odlingsplatsen maximalt. 

Och inomhus är det också frodigt och fullt av gröna plantor, som om naturen har vandrat hela vägen in i lägenheten. Det råder inget tvivel om att här bor en växtnörd. När Molly inte arbetar på altanen, målar hon akvareller med botaniska motiv och drömmer om en större odlingsplats att stoppa sina gröna fingrar i. Till dess njuter hon i sin 12 kvadrat­meter vilda vrå. 

Trädgårdsinspiration från en vild vrå högt i det blå
Jättestora fönster skiljer ute från inne, så med många växter inomhus, följer naturen med ända in i bostaden. Foto: Martin Sølyst
Trädgårdsinspiration från en vild vrå högt i det blå
En kaprifol klättrar till väders i den fina spaljén som är ett av Silas verk. Foto: Martin Sølyst
Trädgårdsinspiration från en vild vrå högt i det blå
Ramen med tygpåsen till Mollys indiankrasse har Silas byggt. På detta vis blir det möjligt att utnyttja utrymmet optimalt på den lilla altanen. Foto: Martin Sølyst
Trädgårdsinspiration från en vild vrå högt i det blå
Silas har gjort små pallar till plantor som vill komma upp lite från trallen. Här syns paradisträd och plättar-i-luften, krukväxter som utan problem kan stå på altanen under sommaren. Foto: Martin Sølyst

Molly Mullane

Ålder 25 år.
Familj Sambo Silas, 31 år.
Gör Trädgårdsmästare.
Bor På 60 kvm i prisade hyreshuset Åttan i Köpenhamn.
Trädgård 12 kvm stor altan på sjätte våningen.

 

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top