Vintervita dofter – gör det själv

En vit jul drömmer många om. Säkrast är förstås att arrangera den själv – vintervit, vild och väldoftande!

Vintervita dofter – gör det själv

Ljuslyktor blir perfekta som krukor till hyacinter. Genomskinliga lyktor kan man klä invändigt med mossa. Ta sedan av ytterkrukan och stick ner löken. Göm jorden med “konstis”, det vill säga isliknande glaskross som finns att köpa. Stick också ner någon enstaka grön kvist.

Vintervita dofter – gör det själv

Ett sätt att få tazetter att stå raka, också när de blommar, är att placera dem i en stor genomskinlig vas med höga kanter. Fyll botten med sjösten och plantera lökarna i gruset. För att få arrangemanget att se mer fylligt ut kan man sticka ner blåbärsris eller några andra dekorativa kvistar.

Vintervita dofter – gör det själv

Samla på gamla udda lökglas från loppisar och auktioner, och ställ dem tillsammans på bordet. Skölj bort jorden från lökarna och ställ dem så att inget vatten når upp till löken i botten men att rottrådarna når ner i vattnet. Om man vill kan man pynta med mossa eller buxboms- eller lingonriskvistar runt löken. Om lökglasets mynning är för vid för löken kan man sticka ner små gröna kvistar som håller löken på plats så att den inte trillar ner.

Vintervita dofter – gör det själv

Julrosen är vinterns vackraste blomma. Fast egentligen är det vita högblad som sitter runt blomman, inte kronblad som hos andra blommande växter. Det är också därför som högbladen blir gröna när julrosen håller på att blomma över. Det kan räcka med en enda liten julros och en tuva björnmossa för att få ett ljuvligt, juligt arrangemang. Det nätta formatet gör att det får plats på ett dukat bord.

Vintervita dofter – gör det själv

Ormbunkar fyller ut fint och ger arrangemanget en frodighet. Här är en liten julros, vita hyacinter, tazetter och en ormbunke. En grå kvist ger en känsla av frost.

Vintervita dofter – gör det själv

Liljekonvalj är en gammaldags julväxt som var vanligare förr. Idag slipper man driva dem själv för att de ska blomma lagom till jul. Det blir betydligt enklare med de färdig-drivna konvaljer som finns att köpa i december. Plantera gärna ut dem i ett lundparti i trädgården framåt vårkanten eller när det går att gräva. De breder ut sig med tiden, så undvik att sätta dem i en rabatt.

Vintervita dofter – gör det själv

Ett generöst fat fyllt med vitblommande hyacinter. Skyl jorden med mossa från gräsmattan. Fördelen med att ha en mossig gräsmatta är att man har oändligt med råmaterial för vackra vinterarrangemang. Stick gärna in några lavbevuxna kvistar för att öka naturkänslan.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top