• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Nu är det dags att så frön – så här gör du

  Växtkraften ligger startberedd i varje litet frö och äntligen är det dags att få ner dem i jorden! Bland årets frönyheter finns både snygga, goda och roliga sorter.

  Nu är det dags att så frön – så här gör du
  Buskkrassen ’Crazy Jewel’, med färgsprakande röda och gula ätbara blommor, lyser upp bland grönkålen i zinkhinkar (Lord Nelson). Slät och rund i varmt vitt med krispig och söt smak är den japanska majrovan ’Natsu Komachi’. Även bladen har god smak (Impecta).

  Av Eva Høydalsvik  Foto Tor Lindseth Bearbetning Lotta Palmelius

  Äntligen dags att sätta fingrarna i jorden! Färgglada fröpåsar lockar med prunkande löft­en, och många grönsaker och blommor som ska ut i trädgården senare bör nu förodlas inomhus. 

  Visst blir alla fönster belamrade med krukor av stökig spretig grönska, men det är det värt. Lycka är att följa detta vardagsmirakel från små groddande busfrön till späda gängliga tonåringar – och så ut i trädgården på stora äventyr! 

  Och fort går det. Inte som de gamla krukväxternas tröga årliga tillväxt, utan här går det undan i centimeterlånga kliv varje dag! Så mycket växtkraft i ett enda litet frö. Peta ner ett helt gäng i jorden. 

  Så frön

  Ett såtråg med lock eller miniväxthus ger perfekt start för små frön, där är varmt och fuktigt. Du kan också trä genomskinliga plastpåsar över småkrukor. Stick några hål i plasten så att luft kommer in.

  Läs på fröpåsen hur djupt fröet ska sättas och täck med jord. Vattna försiktigt, hellre ofta än mycket, ta till exempel en sprejflaska i början.

  Märk krukorna med vad du sått. De första spirande skotten ser ofta likadana ut på alla plantor och det är svårt att skilja dem åt. Ta frystejp eller klipp remsor av plastlock och skriv på med spritpenna.

  Ställ fröna ljust och varmt. De första dagarna när fröna gror är värme viktigast. När första skotten syns krävs mer ljus. Och glöm inte att vattna.

  Plantera om

  Låt skotten stå tills de har fått rötter och stänglarna är starka nog att hanteras. När skotten har två synliga blad kan de planteras om – eller om de börjar trängas och far illa. 

  Har du sått i små pytsar eller flera frön tillsammans, sätt nu varje skott i en egen kruka. Den bör vara så stor att plantan kan utveckla ett bra rotsystem och växa sig stark.

  Fyll krukan med jord, gör ett hål med fingret ända ner så rötterna får plats och stick ner skottet. Packa jorden lätt runt om. På med plastpåse igen tills skottet blir stort.

  Vattna och börja ge lite näring. Öka på med näring vartefter plantan växer.

  Sätt ut

  När medeltemperaturen är över 10 grader i minst 10 dagar kan plantorna sättas ut. Sätt i stora utekrukor, pallkragar eller i landen. 

  Täck med fiberduk, den skyddar mot vind och den starka vårsolen – och mot järnnätterna i juni. Vattna och tillsätt gödning regelbundet.

  Blanda gärna blommor och grönsaker, det lockar till sig extra mycket pollinerare och ger jorden ett rikare mikroliv. Blomsterkrasse kan avskräcka skadegörare i kökslandet, och tagetes håller löss borta från kronärtskocka.

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!