1. Blommorna bör inte vara snustorra när de planteras om, så vattna kvällen innan. Blötlägg lerkrukor ett par timmar så att keramikporerna täpps igen. Annars suger krukan i sig av jordens kalk. Det ger krukan en vacker patina, men plantan snuvas på nyttigheter.
2. Köp blomjord av bra kvalitet. De flesta växter tar den näring de behöver ur jorden och klarar sig på samma jord. Men vissa är mer kinkiga och vill ha en mer mager eller sur diet, som orkidéer, azaleor, flamingoblommor och kaktusar.
3. Krukan ska ha hål i botten så rötterna inte står i vatten och ruttnar. Plast- eller lerkruka spelar mindre roll. Är du slarvig att vattna passar plastkrukan bäst, särskilt till växter som dricker mycket, eftersom plast håller fuktigheten bättre. Gamla krukor duger gott men gör rent dem ordentligt.
4. Välj en lite större kruka om blomman vill bre ut sig. Men man måste inte ta ett nummer större kruka för varje år – det blir till slut en ohanterlig fönsterbänk av jättestora krukor. En del blommor gillar faktiskt också att stå trångt, som murgröna och klivia. Om blomman står stadigt i sin lilla kruka och verkar trivas, räcker det att skära bort lite friska tjockare rötter och plantera i ny jord i den gamla krukan.
5. Lägg lecakulor eller krukskärvor i botten så inte rötterna står blött om det blir vatten kvar på fatet eller i ytterkrukan. Detta är särskilt viktigt om du planterar direkt i en ytterkruka.
6. Ta bort gammal jord från rötterna och vissna rotdelar. Fyll på med ny jord upp till någon centimeter under krukkanten. Det måste finnas plats att vattna krukan. Vattna igenom jorden ordentligt. Vänta ett par veckor med att beskära växten tills den fått vänja sig.