• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Guide till sommarens bästa loppisar

  Bordsloppisar, bakluckeloppisar, drive-in-loppisar. I år finns det fler loppmarknader än någonsin, för dig som vill fynda eller bara njuta av gamla prylar.

  Guide till sommarens bästa loppisar
  Foto: Istock

  Den starka loppistrenden håller i sig, de senaste två åren har den svenska passionen för loppisar vuxit kraftigt i omfång och 2018 finns fler loppmarknader än någonsin i landet. Nu under sommaren är det hög­säsong för alla sorters loppisar. 

  Förr ansåg trendmedvetna att det var lite sunkigt att handla på loppis. Idag tycker samma personer det är smart och roligt. Gamla prylar som fått lite patina och blivit lagom slitna har numera innestatus i inredningsvärlden. 

  Egentillverkat är också något som kommer mer och mer. Många sommarloppisar ­liknar i allt högre utsträckning gamla tiders marknader där det säljs smycken, hantverk, svamp, bär och sylt.

  På vintern visar ­mängden användare av sidor som ­Blocket och Tradera vilket enormt intresse det finns för att köpa och sälja begagnat. Under sommaren flyttar en del av dessa privata affärer ut till en mer traditionsenlig direktförsäljning på loppisar.

  Billigt ska det förstås vara. På loppis handlar man till loppis­priser, och en stor del av lockelsen ligger i möjligheterna till överkomliga köp. Men icke att förglömma är loppisar också bra för miljön. Återbruk är ett effektivt sätt att bidra till ett mer hållbart samhälle.

  Det finns minst tre olika typer av sommarloppisar: bords­loppis, bakluckeloppis och drive-in-loppis. Den vanliga bords­loppisen sker ofta i en park eller i ett magasin. Vanligen finns en arrangör som tillhandahåller borden att sälja vid. På en bakluckeloppis har de flesta försäljare egen bil som de säljer direkt ifrån. En drive-in-loppis är en baklucke­loppis utan att förbokning krävs. Försäljare kan dyka upp i mån av plats.

  Loppisexperten svarar

  Maria Wiberg startade Stock­­holmsmarknader, som idag är den största aktören inom loppisar i Stockholmsområdet. Den har slagit världsrekord och är den största baklucke­loppis som någonsin anordnats – vid Solvalla travbana norr om Stockholm. 

  Vad utmärker en riktigt bra ­loppis?

  – Stort och varierat utbud och skön stämning. Detta får man oftast på de stora bakluckeloppisarna, där majoriteten av utställarna är privatpersoner som rensat hemma, säger Maria Wiberg.

  Har du några egna favoritställen vad gäller sommarloppisar?

  – Nya Täbyloppis faktiskt. En somrig och stor loppis norr om Stockholm, på ett fält bara tio minuter från Täby Cen­t­rum. Hit kommer verkligen alla sorters människor, så det blir en väldigt bra blandning av prylar också – från antikhandlare till familjer. 

  Vad är det svåraste med att arran­ge­ra en bakluckeloppis med tusen bilar?

  – Logistiken  –  alla bilar som ska in samtidigt. Det ska gå snabbt att få in alla bilar också, så att vi inte orsakar för långa köer utanför Solvalla. Att vi inte vet hur många som faktiskt kommer eftersom vi inte har någon förbokning. Tänk om det kommer 2 000  säljare, då kan vi inte ta emot alla!

  En loppis måste förstås inte slå världsrekord för att vara värd att besöka.

  Nästan oavsett var i vårt loppistäta land man befinner sig kan man vara säker på att det finns en loppis i grannskapet. Besök gärna länktipsen till höger och se vilka som du har nära till i sommar. Få saker är lika rogivande och spännande som att ströva runt på en bra loppis i jakt på prylar som sätter igång fantasin. Man vet ju aldrig om ens livs bästa fynd väntar på nästa bord. 

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!